Végső búcsú ifj. Nagy Zoltántól
Dátum: 2008. április 2., szerda, 19:03
Kedden délelőtt vesznek búcsút ifj. Nagy Zoltán balettművésztől, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektorától Budapesten, a Magyar Állami Operaház előcsarnokában – közölte a dalszínház. A búcsúztatás után családi körben, a katolikus egyház szertartása szerint, a Farkasréti temetőben helyezik végső nyugalomra az operaház Kossuth-díjas magántáncosát.

A művész súlyos betegség után, 42 éves korában, március 23-án hunyt el. A Magyar Állami Operaház saját halottjának tekinti.

Ifj. Nagy Zoltán 1986-ban végzett a Magyar Táncművészeti Főiskolán. 1985-től volt az operaház tagja, 1986-ban a Perui Nemzetközi Balettverseny első helyezettje lett. 1987-től a Magyar Nemzeti Balett magántáncosa, 1995-től vezető szólistája volt. 2006-tól töltötte be a Magyar Táncművészeti Főiskola rektori tisztségét. 1990-ben kapott Liszt-díjat, 1996-ban elnyerte a kiváló művész címet, 2000-ben pedig a Kossuth-díjat.

A Magyar Nemzeti Balett méltatása szerint ifj. Nagy Zoltán kivételes átéléssel és magas technikai színvonalon táncolta el a romantikus, klasszikus és modern balettirodalom legjelentősebb férfi főszerepeit; alakításait egyéni ábrázolásmód és bensőséges érzelemgazdagság jellemezte.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„ Csak azon volna szabad csodálkoznunk, hogy tudunk még csodálkozni."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ