EuróPAS Magyar Táncdíj
Dátum: 2008. április 15., kedd, 13:20
Átadták a 15. EuróPAS Magyar Táncdíj kitüntetettjeinek az elismerés részét képező aranyozott kitűzőt kedden Budapesten, a díjakat gála keretében nyújtják át április 29-én, a tánc világnapján a Budapesti Operettszínházban.

Magyarországon dolgozó magyar táncos kategóriában Kováts Gergely Csanád, a Magyar Nemzeti Balett táncosa, valamint Máté Dorottya és Máté Móric, a Csillagszemű Táncegyüttes táncosai vehetik át az EuróPAS Magyar Táncdíjat, míg külföldön szereplő magyar táncos kategóriában Lukács András, a bécsi opera táncosa kapja az elismerést.

Magyarországon fellépő külföldi táncos kategóriában Linda Schneiderovát, a gödöllői Magyar Balettszínház táncosát jutalmazzák, a magyar társulat kategóriában pedig a Madách Musical Tánciskolát.

Kaán Zsuzsa, az EuróPAS Magyar Táncdíj és a Táncművészet című folyóirat alapítója hangsúlyozta, hogy az elismerést fiatal, de érett teljesítményt nyújtó, nemzetközi nívót elérő táncosok kapják. Felidézte, hogy az elismerést először 1994-ben, a tánc világnapja április 29. alkalmából adták át egy balettesten a Magyar Állami Operaházban. 2003 óta az elismerést egy gálaest keretében nyújtják át. Megemlítette azt is, hogy Magyarország európai uniós csatlakozása óta a díj nemzetközivé vált, így külföldi táncosok vagy társulatok is megkaphatják azt.

Kaán Zsuzsa kitért arra, hogy az idén megváltozott a díjat odaítélő a bíráló bizottság összetétele, a kurátorok zömét az elmúlt években kitüntetettek alkotják. Az EuróPAS Magyar Táncdíj egy táncosnőt ábrázoló bronz héjplasztika, amely Pauer Gyula Munkácsy- és Kossuth-díjas szobrászművész munkája. Az elismeréshez oklevél és aranyozott kitűző tartozik.

Az április 29-i díjátadó gála szlogenje „Tánccal Európában!”; az esten az idei díjazottak mellett a korábbi években kitüntetett táncosok is fellépnek, többek között Kökény Richárd, a Magyar Állami Népi Együttes szólistája, Pazár Krisztina, a Magyar Nemzeti Balett tagja, Ottlik M. Laura és Lendvai Zsolt a Budapesti Operettszínház táncosai, valamint a Honvéd Táncszínház tagjai.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„ Ha tudtam volna, hogy ily sokáig élek, jobban vigyáztam volna magamra."
„ Eubie " Blake
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ