Bolero/Le bras de mer/Carmen
Dátum: 2008. április 22., kedd, 21:21
Bolero (Rouge)/Le bras de mer (Tengeröböl)/Carmen címen mutatja be három egyfelvonásosból álló táncestjét a Magyar BalettSzínház Gödöllő kedden este Budapesten, a Művészetek Palotájában.

Mint Egerházi Attila, az együttes igazgatója a bemutató napján elmondta, a három darab egymástól független alkotás, amelyek önállóan is megállnák a helyüket, noha tagadhatatlan, hogy a Bolero és a Carmen hasonló ízeket, hangulatokat idéz, már csak délszakiságuk miatt is.

A Maurice Ravel zenéjére készített Bolero-koreográfia alcíme, a Rouge egyszerre utal a kozmetikumra és a vörös színre – árulta el a darab koreográfiáját készítő Egerházi Attila, majd hozzátette: a vágy színe fejezi ki a legjobban ennek a nagyívű „zenei gesztusnak, zenei gobelinnek” a hangulatát. A Bolerót Bogdan Petronela, Szirmai Irén, Cristina Porres Mormeneo, Bitó Sándor, Kéri Nagy Béla és Zaka Tamás táncolja.

Eredetileg Déjá vu lett volna a címe a Le bras de mer (Tengeröböl) néven műsorra kerülő középső darabnak, amely az alkotók megfogalmazása szerint „kvartett nőre, férfira, székre és asztalra”. Yann Tiersen zenéjére Petr Zuska, a Cseh Nemzeti Balett igazgatója készített koreográfiát, melyet Svidró Viktor és Linda Schneiderová táncol el. Mint Egerházi Attila elmondta, a művésznőt a tánc világnapján, április 29-én a Táncművészet című szaklap EuroPAS-díjjal fogja kitüntetni.            

„Carmen és Don José története a vágyról, a féltékenységről, a szerelemről, a bűnről és a bosszúról szól” – foglalják össze a Bizet és Scsedrin zenéjére készített koreográfia kiindulópontját az alkotók. A végzetével fatalista bátorsággal szembenéző cigánylányt a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa és a Magyar BalettSzínház Gödöllő művészeti vezetője, Popova Aleszja táncolja, a főbb szerepekben Svidró Viktor (Don José), Szirmai Irén (Micaela), Kéri Nagy Béla (Torreádor) és Bitó Sándor (Zuniga) lépnek fel. A koreográfiát Egerházi Attila készítette.

A Magyar BalettSzínház Gödöllő a premier után április 24-én és május 15-én mutatja be táncestjét a Művészetek Palotájában.           

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
Aforizmák
„Ne köpj a kútba, mert lehet, hogy innod kell belőle!"
orosz közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ