Meghalt Moira Shearer
Dátum: 2006. február 2., csütörtök, 19:48
80 éves korában elhunyt Moira Shearer balerina és színésznő, aki 1948-ban a Piros cipellők című balettfilmben világsikert aratott. Halála szerdán este egy oxfordi kórházban következett be - jelentette be a férje.

Moira Shearer 1926-ban született a skóciai Dunfermline-ben és kisgyermek kora óta a tánc volt a mindene. 1942-ben már a londoni Royal Operában lépett fel, és 1946-ban a Csipkerózsika című balettben táncolta el élete első főszerepét.

A világhírt 1948-ban az Andersen meséből készült Piros cipellők című balettfilm hozta meg számára, amelyet több kategóriában is Oscar-díjra jelölték, a brit filmakadémia 1999-ben pedig minden idők 10 legjobb angol filmje közé választotta.

Moira Shearer 1950-ben férjhez ment Sir Ludovic Kennedy újságíróhoz, azután játszott még néhány filmben, de már nem volt olyan fontos számára a mozi. Hatvanas éveinek elején visszatért igazi szerelméhez, a baletthoz, és televíziós tánctörténeti előadásokat tartott.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„ Az a képességünk, hogy elismerjük tévedéseinket, intelligenciánk fokmérője. is. A bunkónak mindig igaza van."
Álló Géza
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ