Külföldön is keres táncosokat a Magyar Nemzeti Balett
Dátum: 2008. május 13., kedd, 17:00
Japánból és Európa több országából is jelentkeztek táncosok a Magyar Nemzeti Balett nemzetközi próbatánc-felhívására; bár a végső határidő csak csütörtökön jár le, eddig már több mint negyvenen jelezték: pályáznak a Magyar Állami Operaház balettegyüttesébe – mondta Keveházi Gábor balettigazgató kedden.

„Négy üres helyünk van, ezeket szeretnénk betölteni friss erőkkel, néhányan ugyanis nyugdíjba mentek, mások gyeden vannak” – mutatott rá Keveházi Gábor.

Minthogy Magyarország EU-tag, elvárják, hogy a felhívás nemzetközi legyen – fűzte hozzá, hangsúlyozva, hogy kiugró tehetségeket keresnek, hiszen nagy tempóban készülnek Minkusz-Petipa Bajadér című három felvonásos, jelentős apparátust igénylő balettjének novemberi premierjére.

Elmondta, hogy a Magyar Táncművészeti Főiskola végzős növendékei közül egy lány és egy fiú augusztus elsejétől szerződés köt a Magyar Nemzeti Baletthez. A főiskolára számítanak, kidolgoztak egy ösztöndíj rendszert, amellyel már hetedik-nyolcadik évfolyamtól gondozhatják a különleges tehetségeket – emlékeztetett a balettigazgató.

Mivel azonban a határok megnyíltak, a Budapesten végzettek közül is sokan választják a külföldi boldogulást, a szakma egyre nemzetközibb – jegyezte meg Keveházi Gábor.

Mint mondta, próbatáncot évek óta hirdetnek, bár korábban talán szűkebb körben tették. Így választotta ki például ifjú Harangozó Gyula Tsygankova Annát, aki ma az együttes négy első magántáncosnői rangú művészének egyike. Keveházi Gábor hozzátette: ha nem találnak megfelelően magas képességű aspiránst, nem feltétlenül töltik be a helyeket.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
Aforizmák
„ A szorgalom a közepes tehetség legnagyobb segítője."
Seneca
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ