Jeszenszky Endrét május 26-án búcsúztatják
Dátum: 2008. május 19., hétfő, 15:42
Jeszenszky Endre koreográfust, balettmestert, a dzsessztánc magyarországi műfajalapítóját május 26-án 11 órakor helyezik örök nyugalomra Budapesten, a Farkasréti temetőben – tudatta Csermely György, a Jeszenszky Alapítvány elnöke, a Váci Jeszenszky Balett igazgatója hétfőn.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével kitüntetett művész életének 84. évében, hosszantartó betegség után május 14-én hunyt el.

Jeszenszky Endre 1925. február 11-én született Somogyváron. Harangozó Gyula bíztatására 1950-ben jelentkezett a budapesti operaház balettegyüttesébe. 1951-1955 között a Vígszínházban lett balettmester, koreográfus, és szólótáncos. Közben a megalakult Állami Balettintézetben Nádasi Ferenc mester mellett asszisztált.

1955-ben balettiskolát nyitott, amely egyre nagyobb hírnévre tett szert. Nyitott a modern műfajok felé: dzsessztáncot is tanított, majd jégtáncosok és tornászok edzője volt. A hatvanas évek elején a Magyar Jégrevü művészeti vezetője, az évtized végén a Moulin Rouge koreográfusa. 1975-től 1985-ig az Állami Artistaképző

Intézet tanára, majd az 1989-től újból meginduló modern táncpedagógus-képző tanfolyamok vezető tanára. Az 1970-es évek végén, a 80-as évek elején a megalakuló Rock Színház tánckarát ő hozta létre.

A nyolcvanas évek elejétől oktatta saját dzsessztánc-rendszerét. 1982-ben alakult meg hivatásos társulata, a Jeszenszky Táncegyüttes, amely 1988-ig működött profi együttesként. 1992-ben létrehozta a Jeszenszky Alapítványt a korszerű táncoktatásért. 1997-ben Budapestről Vácra helyezte át a képzés központját, amely azóta Jeszenszky Art Center néven működik.

 


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„ Becsaptam az inasomat!...A gazember lopja az edényemet a pincéből, és azt hiszi, hogy nem tudom. Pedig - tudom!"
Kemény Zsigmond
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ