Lemondott Juronics Tamás, az MTSZ elnöke
Dátum: 2008. május 20., kedd, 14:32
Lemondott a Magyar Táncművészek Szövetségének (MTSZ) elnöki posztjáról Juronics Tamás. A Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője kedden elmondta: távozásának egyik oka, hogy a Szegedi Nemzeti Színház művészeti igazgatójaként nem jut elég ideje az érdekképviseleti munkára, másrészt nem szeretne szakmai pozícióharcban részt venni.

Kifejtette: mivel a Szegedi Nemzeti Színház művészeti igazgatója lett, jelentős feladatokat kell ellátnia, ezért inkább ezekre szeretne koncentrálni. A Szegedi Kortárs Balett és a színház mellett már most sem jut elég idő a szakma érdekeinek intenzív képviseletére.

Távozásának másik okaként azt említette, hogy amikor szeptemberben elvállalta az elnöki tisztséget, az volt a célja, hogy a szakmát megpróbálja egyesíteni, egységesíteni, a szövetségből kilépett tagokat visszacsábítani, és elkezdődjön egy szakmai kommunikáció.

Mint mondta, ez nem így történt, a kilépett csapat nem volt hajlandó a beszélgetésre, nagyon elzárkózott, sőt intenzív és erős támadások érték a szövetséget és őt magát is. Juronics Tamás ezekkel a támadásokkal nem tudott mit kezdeni; megjegyezte: nem akar egyik klikkhez sem tartozni, háborúskodásban nem akar részt venni.

„A pozíció okán én nem szeretek háborúzni" - mondta a művész.

A szövetségből kilépett együttesek más társulatokkal februárban alapították meg a Magyar Hivatásos Tánc- és Balettegyüttesek Egyesületét.

Juronics Tamás szerint a két szervezet közötti konfliktus hátterében valószínűleg pozíciónyerés, bizonyos helyzetekben való elsőbbség megszerzése áll. Mint elmondta, a kilépettek azon igyekeznek, hogy a jövőben ők legyenek a minisztériummal való reprezentatív kapcsolattartók. A lemondott elnök szerint ez nem biztos, hogy megvalósulhat, hisz a taglétszámuk meglehetősen kicsi, szemben a Magyar Táncművészek Szövetségével, melynek jelenleg is 27 társulat a tagja.

Úgy vélte: ezek nem biztos, hogy jó folyamatok, a közös munka sokkal hasznosabb lenne, ennek hiányában ugyanis megosztottá válik a szakma. Hangsúlyozta: még rosszabb ez most, amikor készül az előadóművészeti törvény, és ebben a helyzetben nagyon egységes lobbytevékenységre lenne szükség a táncművészek részéről.

Juronics Tamás megemlítette: a szervezet elnökségének tagjaként a jövőben is részt vesz az MTSZ munkájában.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„ Csak azon volna szabad csodálkoznunk, hogy tudunk még csodálkozni."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ