Ismét Magyarországon Jean-Marc Torres táncguru
Dátum: 2008. június 9., hétfő, 7:33
Ismét Magyarországra látogat a francia táncguru, Jean-Marc Torres 2008 június 9. és 22. között. A tavaly őszi nagysikerű kurzus után most ismét Torres antennáira kapcsolódhatunk, és a Gödör Klubban elleshetjük egyéni technikáit, hosszú évek alatt kifejlesztett, de sosem ismétlődő mozdulatsorait.
A TORRES TECHNIQUE keretében profi táncosoknak adja át sok évtizedes, a legnevesebb francia színpadokon megmérettetett tudását. Nincs olyan profi, aki ne tanulhatna mindig valami újat, és ha valaki, akkor Torres egészen biztosan tud újat mutatni.  A TALC DANSE nyitott kurzus mindenki előtt nyitva áll, a tánctudás még csak nem is feltétel, sokkal inkább a nyitottság.

Ha évek óta csak fontolgatod, hogy kipróbálj valami újat, ha sosem mertél belevágni az alapok nélkül, ha nem volt hozzá elég önbizalmad vagy vékony alakod akkor itt a lehetőség, hogy ezúttal kipróbáld magad. Torres óráin mindenki a saját fizikumához és habitusához mérten engedi szabad mozdulatait, a guru ugyanakkor elvárja, hogy mindenki kihozza magából a benne megbúvó rejtett tartalékokat. Nem kell, hogy ismerd a koreográfiát vagy hajlékony legyen a derekad, a lényeg, hogy a testtel összhangban a szellemet is szabadjára engedjük. Nevezhetjük útkeresésnek is. A fizikai mozdulatsorokon kívül a lelki rezdülések nagy ismerője a mester.

Torres egy laza, kedves figura, aki elsőre meglepő külsejével mindig lázad a konvenciók ellen. A párizsi Opera egykori balett növendéke Jean-Marc Torres háromszor hagyta ott az Operát, táncolt Hendrixre mezítláb, hosszú hajjal ?70-ben a Champs-Elysée Színházban, tánccsillag volt Roland Petit, Robert Hossein darabjaiban. Közreműködött a párizsi Csendszínház alapításában Brigitte Lefčvre-vel és Jacques Garnier-val. Oktatott a Joséphine B. iskolában, ahol olyan művészek adták egymásnak a kilincset, mint Jean-Claude Vannier, Maxime Le Forestier, vagy Maurice Bénichou.

Saját útját keresve a ?80-as évek elején megalakította a Torres Limited Társulatot a Champs-Elysées Színházban egy előadás kedvéért, mely egy újfajta francia tánckoreográfia előszelét hozta. Darabjukkal felléptek többek között az Olympiában, a Casino de Parisban, a Ranelagh-ban. Pályája során mozgatórugója mindvégig a hivatástudata, ennek eredménye a kilencvenes évek közepén, a volt francia gyarmat, Réunion-szigeten alapított Ballet Théâtre Musical, amely táncosok, zenészek, énekesek gyűjtőhelye, s szintén nemzetközi hírű művészeket tudhatott a társulatában.

Torres bejárta a legnevesebb párizsi pódiumokat az Operától az Olympiáig, dolgozott együtt szinte mindenkivel, akinek valamit is számít a neve a szakmában, legyen az Maurice Béjart vagy a világhírű salzburgi Marionett Színház művészei. Letért a tánc járt útjáról, hogy egy többrétegű művészetet hozzon létre. A rock ?n? rollal egy apró hidat húzott a képzőművészetek és az élő színház között. 

Hívószava "Talc danse"- vagyis egy egységes tánctechnika, egyebek mellett a klasszikus-, a modern-, a jazzbalett-, és a hipp-hopp elemek ötvöződnek Torres speciális technikájában.

A nyolcvanas években egyszer egy belleville-i mozit saját kezűleg pofozott helyre, és Yves Kleinnek ajánlva életre hívta a Zebra színházat. Yves Klein filozófiája meghatározó maradt Torres pályája során is, amely így szól: „Fürdés a térben, mely hatalmasabb a végtelennél. Ez az egyetlen módja a festésnek, mely elvezet az abszolút szellemhez". A tánc csak egy módja az önkifejeződésnek, Torres év közben párizsi stúdiójában ad órákat, nyaranta azonban remete életet él provence-i otthonában: festő, nyers művész, az erdő gyermeke, tofut készít, tönkölyt vesz, egy teljességgel emberi teremtés. Az abszolút szellemhez vezető utat keresi, törvényeken és kötöttségeken kívüli szellem. A tánc számára elsősorban egy belső utazás és útkeresés, eszköz a kiteljesedéshez.

Jean-Marc Torres 2008. június 9-én ismét Magyarországra érkezik, és akik tavaly kimaradtak a nagy sikerű kurzusokról, idén a Gödör Klubban elleshetnek néhány mozdulatot híres tánctudásából, és persze a tavalyi tanítványokat idén is szeretettel látja a mester.

Egy alkalom ára ezer forint, a tíz alkalmas bérlet ára hétezer ötszáz forint, a kombinált bérlet, amely mindkét kurzusra szabad belépést biztosít tízezer forintért váltható a Gödör Klubban (Budapest, Erzsébet tér), vagy előzetesen a culturecherry@gmail.com címen. Kérjük, minden esetben tüntesd fel, hogy melyik kurzuson szeretnél részt venni.

A táncórákra belépés mezítláb, kezünkben dupla sportzoknival!

Torres Technique, profiknak: június 9-22, Gödör Klub, minden nap 11 és 13 óra között.
Talc Danse, mindenkinek: június 9-22, Gödör Klub, minden nap 18 és 20 óra között.

A kurzus a Culture Cherry és a Gödör Klub szervezésében jön létre az NKA támogatásával.

www.torres-ballet.com
www.godorklub.hu
www.culturecherry.eu

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„ Az életet csak előretekintve lehet élni, ám megérteni csak visszatekintve lehet."
Soren Kierkegaard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ