A Harry Potter-előzmény ára
Dátum: 2008. június 11., szerda, 7:42
Londonban kedd este árverezik el J. K. Rowling 800 szavas Harry Potter-előzménynovelláját, amelynek leütési árát jótékony célra szánta az írónő.

A karitatív árverés ötlete a Waterstone's könyváruház-lánctól származik, s a bevétel más kalapács alá kerülő relikviákkal együtt az angol PEN klubé, valamint egy brit diszlexiaalapítványé lesz.

Rowling és tizenkét alkotó kollégája (zömmel írók) egy-egy A4-es méretű kártyát kapott a szervezőktől, amelyet mindenki tetszés szerint rótt tele.

A Nobel-díjas Doris Lessing az olvasás erejéről írt, a drámaíró Tom Stoppard detektívsztorit körmölt, Nick Hornby pedig egy szuperhőssel töltötte meg a lapot. A varázslótanonc történetének hét regényt szentelő, s közben világhírűvé vált írónő az első regény előzményét vetette a papírra.

Rowling korábban elmondta, hogy mulattatta a feladat, de leszögezte, hogy továbbra sincs szándékában a regényfolyam folytatása.

A Sotherby's aukciósház illetékese meg sem próbálta megbecsülni, hogy mekkora összegnél csaphat majd le a kalapács, hiszen a Potter-regények szédületes világkarriert futottak be.

Rowling legutóbb tavaly decemberben bocsátott árverésre egy saját kezével írt, bőrkötésű meséskönyvet, ami a Potter-saga befejező regényének történetéhez kötődött. A befolyt közel 2 millió fontot (628 millió forint) a The Children's Voice alapítvány kapta.

A kártyák másolatait a könyvesház az aukció után kiállítja boltjaiban, és augusztustól könyvalakban árusítani is fogja.

 


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
 
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
Aforizmák
„ A félszemű sokkal tökéletlenebb a vaknál, mert tudja, mije hiányzik."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ