IBM 1401 – használati utasítás
Dátum: 2006. február 15., szerda, 23:13
Az előadás az elmúlt évek egyik legnagyobb visszhangot kiváltó táncszólójává vált Európa színpadain és fesztiváljain. Erna Ómarsdottir robbanékony energiájú, fájdalmasan őszinte színpadi jelenléte és Jóhann Jóhansson élőben előadott kitűnő zenéje egy megrázóan szép mese az ember és a gép komplex kapcsolatáról. Az IBM 1401 bemutatása a MU Színház idei évadjának egyik legkiemelkedőbb eseménye.

Az IBM 1401 az első számítógép volt Izlandon. Az 1964-ben gyártott technikai csoda természetesen nem tudott zenélni, programozóinak sikerült azonban mégis megtaníttatni vele az izlandi himnusz néhány hangsorát. Az 1971-ig szolgáló számítógépet kezelői meghitt ünnepség keretein belül temették; az előadás zenei anyaga részben az ekkor készült archív hangfelvételekre épül.

Erna Ómarsdottir az Izlandi Balettintézetben, a Rotterdami Táncakadémián és Ann Teresa de Keersmaker brüsszeli intézetében, a P.A.R.T.S.-ban folytatta tanulmányait. Az 1988-ban végzett táncos-koreográfus dolgozott többek között az énekes Björkkel, Jan Fabre-val, illetve a Les Ballet C de la B társulattal. A művész 2002-ben elnyerte a ballettanz 'Legjobb fiatal táncos', 2003-ban pedig a 'Legjobb előadó' díját. Az IBM 1401 Erna Ómarsdóttir első önálló koreográfiája.

Jóhann Jóhansson
az izlandi kortárs zenei élet egyik legsokoldalúbb szereplője. Zeneszerzői és előadói tevékenysége mellett alapító tagja és aktív résztvevője a tehetségkutatással, lemezkiadással, koncert- és kiállításszervezéssel, könyvkiadással, film- és rádióműsor készítéssel foglalkozó, Kitchen Motors nevű formációnak. Jóhansson szerteágazó tevékenységének fókuszában az ismeretlen művészeti területek felfedezése áll a kísérletezésen és az együttműködésen keresztül. Első szólóalbuma 2002-ben jelent meg.

Ötlet:
Erna Ómarsdóttir és Jóhann Jóhannsson
Koreográfia és tánc:
Erna Ómarsdóttir
Zene:
Jóhann Jóhannsson
Húros hangszerek:
Ethos String Quartet

Fellépés időpontja: MU Színház, március 3-án és 4-én, 20-órakor.

Az előadásban részletek hangzanak el Sigvaldi Kaldalons Island Ogrum Skorid című művéből. IBM 1401-re programozta Johann Gunnarsson és Elias Davidsson. A felvétel 1971-ben készült.

Fotó: Laurent Ziegler

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
 
Aforizmák
„ Becsaptam az inasomat!...A gazember lopja az edényemet a pincéből, és azt hiszi, hogy nem tudom. Pedig - tudom!"
Kemény Zsigmond
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ