Gaspard de la nuit
Dátum: 2008. agusztus 19., kedd, 8:31
Szeptember 5-én 21-órától különleges estnek nézünk elébe, ami ötvözi a klasszikus zongoraestet, a kortárs zenét és a táncszínházat. Juhász Kata Gaspard de la nuit című koreográfiájának felújítását láthatja a közönség a Millenáris Parkban. .

Az előadás Ravel azonos nevű opusának feldolgozása Eugene Angelou zongoraművész élő játékával, Juhász Kata és Grecsó Zoltán táncelőadásában. 
           
Ravel zeneművét Aloysius Bertrandnak, a francia romantika költőjének három költeménye alapján komponálta. A zongoraszvittek ihletői a koreográfiának és a kortárs zenei műnek: a moderato, Ondine (víz nimfája): a víz hullámzása; az andante, Le gibet (akasztófa): a légben messziről szóló harangszó szomorúsága és a vivace, Scarbo (törpe): a félelem lázas álmatlansága. Az előadás koncepciója követi a Ravel által írt három részt és felhasználja Bertrand verseit a koreográfiával együtt születő kortárs zenei kompozícióban.

„Juhász Kata Gaspard de la nuit című munkája lassú sodrású, de egyedi értékekkel bíró előadás francia költészettel, élő zongoramuzsikával, ügyes, látványos effektekkel és végiggondolt szerkezettel. ’                      
(Tóth Ágnes Veronika, 2005. május, Színház folyóirat)

„Egyszerre konkrét és metaforikus ez az élőben kinagyított mozi: a kép elemeként a zenébe olvadó táncos-duó szétválások és egymásra találások egész sorát "zongorázza" végig eddig a pontig, a túlvilági szféra és a földi lét kudarcoktól terhes kommunikációját próbálgatva, hogy fizikai értelemben is megérkezzen, összetalálkozzon a zene terébe szövődve. Konkrétabban: a találkozni vágyás, az egymás felé tett tétova vagy erőteljes közeledési kísérletek gomolyognak fel változó szereposztásban, néhol pedig a táncosok ketten egyszerre válnak földi vagy földöntúli lényekké, hogy együtt tükrözzenek-ellenpontozzanak más színi elemeket, effektust, zenét, tárgyakat a térben - a "lent" és "fönt" aktuális ellenpárjait.”
      
(Pap Gábor, 2005/5, Ellenfény)

Fotó: Veisz Kata

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
 
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
Aforizmák
„Nem szabad szégyenkeznünk, ha beismerjük tévedésünket, mert ez azt mutatja, hogy bölcsebbek vagyunk ma, mint tegnap voltunk."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ