Bővülő aranyháromszög
Dátum: 2006. február 16., csütörtök, 13:47
Újra felelevenítette az egykor jól működő kapcsolatait a Győri Balett és a Szlovák Nemzeti Balett. Kiss János a győri társulat igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatójukon elmondta: korábban, még Markó Iván vezetése idején jó kapcsolatot ápoltak a pozsonyiakkal, mind koreográfus csere, mind a táncosok képzése terén.

 A rendszerváltás után aztán némi szünet állt be az együttműködésben, de tavaly nemzeti ünnepünk alkalmából a Győri Balett fellépett Pozsonyban október 25-én. Ekkor fogalmazódott meg a közös szándék, jó lenne újból közös produkciókat létrehozni.

Megegyeztek Emil Bartkoval, a Szlovák Nemzeti Színház igazgatójával, hogy március elsején Győrött fellép a Szlovák Nemzeti Balett társulata, két kortárs művel, az Amikor meghalni azt jelenti élni Arvo Pärt finn zeneszerző zenéjére Igor Holovac koreografált történetet a romantikus szerelemről, amiért mindent készek vagyunk feladni. A darabot Viktória Simnciková és Roman Novitzky táncolják. A másik rövid opus Változás címen Rossini és Bach zenéjét Mário Radacovsky öntötte táncformába. A balett a bátorság története Tamara Meladze és Jozef Dolinsky táncolják a szóló szerepeket.

A győriek itthon először mutatják be a bajorországi Ingolstadtban már bemutatott Haydn zenéjére Susan Oswell által megálmodott táncszínházi művet „A megváltó utolsó hét szava a kereszten" címmel. A mű érdekessége, hogy a Győri Balett alapítói közül négyen, Bombicz Barbara, Ócsag Anna, Demcsák Ottó, Szigeti Gábor játsszák a szerepeket, kiegészülve a néhány évvel fiatalabb Müller Ervinnel. A színjátszás itt nem puszta szófordulat, a veterán táncosok valóban színészi teljesítményt nyújtanak, szöveget mondanak, szavalnak, sőt Demcsák Ottó még énekel is a darabban.

Kiss János elmondta még, hogy a kapcsolatot mindenképpen tovább akarják fejleszteni, kibővítve az aranyháromszög másik sarkával a bécsi társulatokkal, közös produkciók létrehozására. Mivel erre sem nekik, sem a szlovákoknak nincs külön keretük, az anyagi fedezetet pályázatokon kívánják megszerezni.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„ Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött."
Karinthy Frigyes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ