Együttműködő balett társulatok
Dátum: 2008. szeptember 4., csütörtök, 19:28
Közös produkciót hoz létre három vidéki balett-társulat – a pécsi, a győri és a szegedi – 2010-re, amikor Pécs lesz Európa kulturális fővárosa. Az ünnepi eseménysorozaton Dante Isteni színjátékát viszik színpadra az együttesek – jelentette be Kiss János igazgató a Győri Balett évadnyitó társulati ülésén csütörtökön.

Az együttműködő balett társulatok az összefogással kívánják demonstrálni, hogy nemzeti ügynek tekintik a kulturális főváros programjainak sikerét – mondta az igazgató.

A küszöbön álló szezon programjából kiemelte: meghívást kaptak – egyelőre szóban – New Yorkba, ahol 2009-ben művészeti rendezvénysorozat keretében emlékeznek meg a közép-kelet-európai rendszerváltás 20. évfordulójáról. A Joyce Színház művészeti igazgatója a Petruskát kérte a győriektől. Dimitri Simkin táncjátékát a tervek szerint jövő májusban mutatják be New Yorkban.

Szeptember közepén Kassán a visegrádi négyek találkozója alkalmából viszik színre a Hódolat Chaplinnek című produkciót. A katalán építész Gaudí életéről szóló táncjátékot – amely elismerő kritikákat kapott a nemzetközi szaksajtóban a nyár eleji győri táncfesztivált követően – október elején Győrött, október 21-én pedig Budapesten, a Művészetek Palotájában adják elő. Ez utóbbi helyszínen az évad során csaknem tíz előadást tartanak a Shaplin-darabból és a Gaudí-koreográfiából.

Kiss János még egy újdonságról is szólt: fiatal koreográfusoknak akarnak kiteljesedési lehetőséget adni a mostani évadban induló junior program keretében. Az első produkció Velekei László koreográfiája Tóth Ilona ’56-os mártírnak állít emléket.

Az együttes négy fiatal táncossal bővült. Győrött kezdi meg a művészi munkát Simons Renáta, Kárai-Tóth András, az osztrák Stefanie Pöschl és az ugyancsak osztrák Benedict Gromann, valamint az ausztrál Daniel Asher Smith, aki az előző szezonban a salzburgi balett társulatnál vendégszerepelt.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
Aforizmák
„ Nehéz elhinni, hogy valaki igazat mond, ha tudjuk, hogy mi az ő helyében hazudnánk."
Henry Louis Mencken
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ