Felnyitják a tömegsírt, ahol García Lorca nyugszik?
Dátum: 2008. szeptember 18., csütörtök, 18:04
Nem ellenzi Federico García Lorca családja, hogy felnyissák azt a spanyol polgárháborús tömegsírt, ahol feltehetően a spanyol költő és drámaíró nyugszik. A francoisták feketelistáján szereplő Lorcát 1936. augusztus 19-én mindenféle tárgyalás és bírósági ítélet nélkül kivégezték.

"Nem fogjuk ellenezni. Bár jobban szeretnénk, ha ez nem történne meg, de tiszteletben tartjuk a többi fél akaratát" - idézte Laura García Lorcát, a költő unokahúgát csütörtökön az El País spanyol napilap.

A tömegsírban nyugvó két másik férfi rokonai a múlt héten azzal a kéréssel fordultak a spanyol legfelső bírósághoz, hogy rendelje el e sír megnyitását. Kérésük egy egyre terebélyesedő mozgalomnak a része, amely azt szorgalmazza, hogy tisztességes temetést biztosítsanak annak a több ezer embernek, akiket Francisco Franco tábornok támogatói gyilkoltak le és temettek tömegsírokba.

A Lorca család hosszú ideig nem akarta bolygatni a dolgot. A vizsgálódások szerint a költőt, aki soha nem titkolta homoszexualitását, egy Dioscoro Galindo Gonzalez nevű tanárral és két szakszervezeti aktivistával együtt lőtték agyon 1936. augusztus 18-án a Granada tartomány déli részén lévő Viznar-szurdok közelében. Feltételezések szerint több ezer embert lőttek agyon és löktek bele a szurdokba. A feltételezett tömegsír térségében a emlékparkot állítottak a polgárháború környékbeli áldozatainak.Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„ Az idő a legdrágább anyag, amiből az életünk készül."
Sütő András
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ