Mit jelent embernek lenni?
Dátum: 2008. szeptember 30., kedd, 16:50
Tíz kivételes tehetségű, klasszikus képzettségű táncos, tíz lenyűgözően hajlékony, tökéletes test mozog a Coldplay és Massive Attack kapcsán ismert Jon Hopkins elektronikus kompozícióját és Bartók V. vonósnégyesét ötvöző zene sodró ritmusára. Tíz táncos, akik zsigereikbe szívták Wayne McGregor koreográfiáját. A londoni Random Dance Entity című produkcióját csodálhatják meg október 3-án és 4-én 20-órai kezdettel a Trafó színpadán.
Az elmúlt 15 évben Wayne McGergor koreográfus és társulata, a Random Dance számos határátlépő produkciót hozott létre és mutatott be világszerte. Más művészeti ágban alkotó művészek, valamint a tudományos terület képviselőinek közreműködésével a tánc hagyományos határain messze túl merészkedve, hosszas kutatási szakasz után olyan radikálisan új munkákat hozott létre, mint amilyen az Entity is. A középpontban minden esetben Wayne McGregor emberi test iránti szenvedélye és a zsigeri, erős fizikalitású mozgás létrehozása iránti vágy áll.

Az Entity a harmadik koreográfia a Random új tánc-tudományi együttműködéseinek sorában. Az AtaXia (2004) egy mozgáskoordinációs zavar orvosi, tudományos vizsgálatán alapult, míg az Amu (2005) a szív anatómiájával és működésével foglalkozó tudósok és szívsebészek bevonásával készült. Az Entity születését is egy kutatási projekt előzte meg, amelybe számos tudós, orvos és intézmény kapcsolódott be. Ebben az esetben a pszichológia, a neurológia, a nyelvészet, az ember-számítógép interakció és a robotika területein foglalkozó szakértőkkel, tudósokkal együttműködve McGregor és csapata arra a kérdésre kereste a választ, hogy mit is jelent embernek lenni.

Wayne McGregor
a Covent Gradenben honos Royal Ballet első állandó koreográfusa.

Október 3-án, pénteken az előadás után Lőrinc Katalin táncos, táncszakíró beszélget a társulat tagjaival.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
 
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
Aforizmák
„ Az életet csak előretekintve lehet élni, ám megérteni csak visszatekintve lehet."
Soren Kierkegaard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ