Hírek
November 22-én elhunyt Maurice Béjart francia balettművész, koreográfus, a kortárs balett kiemelkedő alakja és nagy újítója.
Hírek
Bajári Leventének, a Magyar Nemzeti Balett magántáncosának és Várnagy Kristófnak, a Frenák Pál Társulat tagjának ítélték oda az idén a Magyar Balett- és Kortárstánc-művészetért Díjat – közölte a díjat gondozó alapítvány nevében Molnár Zita.
Hírek
A Művészetek Palotája Emberi Himnusz című produkcióját november 15-én mutatják be – a kínai magyar kulturális hetek keretében – a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztiválon, s játsszák még másnap is a Grand Theatre-ben. A kínai szervezők mindkét este telt házra számítanak Ázsia legnagyobb – majdnem kétezer férőhelyes – és legkorszerűbb színházában.
Hírek
Elhunyt Igor Mojszejev világhírű orosz koreográfus pénteken, 102. életévében. Három napja nem volt tudatánál, s egy moszkvai kórházban halt meg pénteken – jelentették be az orosz fővárosban.
Hírek
Először lép fel Magyarországon a kanadai La La La Human Steps; a québeci együttes alapító-koreográfusa, a világhírű Éduard Lock legújabb alkotásával vendégszerepel november 1. és 3. között Budapesten, a Művészetek Palotájában – közölték a szervezők.
Hírek
Október 25-én csütörtökön 15-órakor kezdődik a Bozsik Yvett Társulat: Varázscirkusz című előadása a Művészetek Palotájában. A produkciót Mozart A varázsfuvola című operája, illetve a 2006 őszén, szintén a Művészetek Palotájában készült, Varázsfuvola című táncelőadás tapasztalatai ihlették. Az a Varázsfuvola-változat - bár rengeteg benne a játékosság - elsősorban felnőtteknek szól az életről, a halálról, a szerelemről, a jó és a rossz küzdelméről.
Hírek
Egy táncos díva arcképe címmel a 80 éve született Lakatos Gabriella balettművész emlékére nyílt kiállítás csütörtökön Budapesten, a Magyar Állami Operaház épületében.
Hírek
A Budapest Táncszínház legújabb bemutatójának programjában Földi Béla és a holland koreográfus Neel Verdoorn egy-egy darabját láthatja a közönség. A premier október 26-án 19-órától lesz a Nemzeti Táncszínházban.
Hírek
Négy nő viszonya feketén-fehéren, ahogy Yasmeen Godder izraeli koreográfusnő látja. A Sudden Birds egy fesztültséggel és érzelmekkel teli világot képez le megdöbbentően egyenes és őszinte módon.
Hírek
A Bakelit M.A.C. egy kilencedik kerületi több-mint százéves gyárkomplexum területén már két éve az L1 Táncművek által szervezett kortárs táncelőadások helyszíne. A 2007/2008-as évadtól az underground gyárszínház programjai színesítésével, épülete folyamatos bővítésével és fejlesztésével várja közönségét.
Hírek
Országosan is egyedülálló az a kezdeményezés, hogy négy nap alatt hét táncszínházi egyfelvonásost láthat a közönség ugyanattól az együttestől. A Táncteríték eseménysorozatán belül – október 4.-től .-ig – négy évad táncszínházi termését adja elő a Miskolci Nemzeti Színház tánctagozata.
Hírek
A párizsi Pere Lachaise temetőben szerdán örök nyugalomra helyezték Marcel Marceau pantomimest, aki szombaton, 84 éves korában hunyt el. Utolsó útjára mintegy háromszázan kísérték el a művészt.
Hírek
2007/2008-as évad második felében Budapesten bemutatásra kerülő darabhoz – 2008-ban megvalósuló szingapúri-magyar koprodukcióhoz – modern és kortárs előképzettséggel rendelkező táncosok részére tart válogatást Bata Rita szeptember 23-án 10-től 15-óráig a Trafóban.
Hírek
November 25. és december 2. között a japán butoh táncos, „Junyiko” tart ingyenes kurzust a Sirály pincéjében, amit december 1-jén és 2-án 20h-tól a „Neighbourhood Bell” munkabemutató és performansz zár.
Hírek
A Művészetek Palotájának az Emberi Himnusz című produkcióját csütörtökön rendkívüli sikerrel mutatták be a ma már világhírű Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztiválon, a kínai magyar kulturális hetek keretében.
Hírek
Sokadszor láthat a Müpa közönsége ezzel a címmel előadást a Magyar Nemzeti Balett művészeitől – a programnak azonban csak a címe és a kerete azonos, a részletek időről-időre megújulnak.
Hírek
Novák Ferenc – Tata – a kifogyhatatlan beszédű és sugárzó egyéniségű táncpápa most – életében tán először – „kívülről”, művészeti producerként figyeli fia, Péter és együttese, a Honvéd Táncszínház legújabb vállalkozását a Nemzeti Táncszínházba befogadva. Ugyanis pár éve ő volt az ötletadó, amikor fölvetette, hogy a Carment – ezt a világszerte ismert, emblematikus figurát tán meg kéne forgatni a „régi jó békeidők” magyar kulisszái között, abban az első világháború előtti, utólag idillinek gondolt, de mégis fojtottan lőporos hangulatban...
Hírek
Bozsik Yvette, aki az én eddigi élményeim szerint mindig a fájdalomra, kínra, gondra koncentrált táncműveiben, most kisgyerekes anyukaként talán meglágyult. Varázscirkuszának – amely legközelebb november 15-én délután 3 órakor lesz látható a Művészetek Palotájának Fesztivál Színházában – nagyon lelkes közönsége volt 0-tól 8-10 éves gyerekekig, bár teltház azért nem volt.
Hírek
Mintegy kétezer meghívott vendég - többségében barátai és pályatársai - köszöntötték a hét végén Németország leghíresebb íróját, az irodalmi Nobel-díjas Günter Grasst 80. születésnapja alkalmából.
Hírek
2007 őszén a Magyar Állami Operaház balettegyüttese – A Magyar Nemzeti Balett színei – klasszikustól a modernig címmel – kétrészes estet rendez az együttes sztárjainak részvételével. A produkció megtekinthető október 29-én, november 13-án és 26-án a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában.
Hírek
A Kártyavár címû darab, az egyik legtermészetesebb emberi kapcsolat, a szülõ és gyermek közti viszony milyenségét kutatja. Mi történik akkor, ha a kapcsolat eltér az ideálistól?
Hírek
Október 11-én 19.3-kor lesz a Dream Team Színház: A 3 kor (tánc-vízió Szilvásy Edit szobrászművész műveinek felhasználásával) című bemutatója a Nemzeti Táncszínház - Refektóriumában.
Hírek
Mozdulatlanság, magány, aranyfény – látvány és mozgás megdöbbentő, lenyűgöző párosa. Valamint három név: Pasolini, Kazuo Ohno és Oscar Schlemmer. Ezek a francia alkotó, Catherine Diverrès Trafóban bemutatásra kerülő koreográfiáinak hívószavai.
Hírek
Seregi László koreográfust és mesterművészt köszöntötték kollégái, tisztelői és barátai hétfőn a Magyar Állami Operaházban, abból az alkalomból, hogy a művész ötven éve tagja a dalszínháznak.
Hírek
A Hattyúk tava pénteki bemutatójával kezdődik a húszéves Szegedi Kortárs Balett jubileumi évadja – közölte Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője hétfőn a Tisza-parti városban.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„Aki a disszonanciát nem ismeri, a harmóniát értékelni nem tudja."
Kodály Zoltán
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ