Már szövik a mentőhálót
Dátum: 2005. szeptember 26., hétfő, 11:16
Nincs még egy olyan művészeti ág, amelynek művelői olyan mostoha körülmények között dolgoznának, mint a cirkuszművészek. Ők nem cserélhetik úgy a produkciókat, mint a színészek; nekik a közönséget kell váltogatni. Ezért utaznak állandóan, ezért ismernek meg gyermekeik szinte a világ összes országában néhány iskolát. Ha valakik, akkor az artisták igazán megérdemlik, hogy könnyítsenek életkörülményeiken, munkavállalási lehetőségeiken. Már elkészült az a javaslat, amelyet éppen az ő érdekükben tárgyal majd az Európai Parlament. Az alábbiakban közreadjuk a javaslatot magyarul, az indoklást angolul. Utóbbinak csak hevenyészett fordítását tudjuk közölni. Szívesen vesszük, ha az érintettek leírják észrevételeiket, esetleges javaslataikat, amelyeket eljuttatunk Hegyi Gyulához, aki hazánkat képviseli az Unió kulturális bizottságában.

1. Elismerése az Európai kultúra részeként

A klasszikus cirkusz része az európai kultúrának, egyes országokban inkább kulturális eseménynek számít, addig máshol üzleti lehetőséget látnak benne. A hagyományokhoz hozzátartozik, hogy cirkuszi állatokkal próbálják hatásosabbá tenni az eseményt. Mindezek miatt érdemes lenne, a cirkuszi hagyományokat az európai kultúra részekének nyilvánítani, akárcsak a operát vagy a táncot.

2. Cirkusziskola- iskolai és szakképzés

2.1. A gyermek iskolai és szakképzésének elérése a cirkuszi élet miatt

Gazdasági okok miatt a cirkuszok többsége hosszabb távon úton vannak, ami megnehezíti a cirkuszi gyermekek iskola és tovább képzési lehetőségeit. Ezért az ilyen gyermekek számára négy lehetőség van: állandó iskolai váltások, távoktatás, bentlakásos iskola, (valamilyen) iskolalátogatás.
Az elmúlt években néhány európai országban sikerült különböző célzott programokat elindítani,  és az európai parlament is kezdeményezett néhány lépést, de ugyanakkor a tagállamok többségében a probléma megoldására nem fordítottak kellő figyelmet.
   A tanács 1989-ben határozott a probléma javítása érdekében, de sajnos az 1996-os jelentés szerint a helyzet csak rosszabbodott. Az állandó utazás miatt a gyermekek komoly hátrányt szenvednek, ami nehezíti a tovább tanulást főleg az általános tanulmányok után. A középfokú iskolai képzés befejezése nélkül az ilyen gyermekeknek nehéz a tovább tanulás, főleg úgy, hogy nagy részük valamilyen artista iskolába járna, aminek az előfeltétele pont a középfokú tanulmányok befejezése.
Európa szerte tehát szükséges a probléma kezelése, ami az "élethossziglan tanulási terv" (2007-2013) jó lehetőséget nyújt. (Gondolom ez valami eu-s terv)

2.2. Szakmai képzés

Régebben a szakmai képzés a leendő cirkuszosok a cirkuszon belül kapták meg, ahogy ezt a családi tradíció megkívánta. Az EU-n belül pontosan ezért nincsenek cirkusz iskolák, Kelet-Európát leszámítva, ahol az állam átvette mind a cirkuszok, mind a képzés szerepét.(Kelet-Európában főleg állami cirkuszok vannak). Ugyan egy néhány európai országban(Spanyolorszá, Hollandia, Dánia és Ausztria vannak cirkusz iskolák, de ezeket az állam nem ismeri el hivatalosan. Pontosan ezért lenne szükséges a szakmailag és egyben államilag is elismert cirkusz képzés megszervezése, mert ez segítené a cirkuszi kultúra hosszú távú fennmaradását és egészséges "európai" működését.

2.3. Támogatások és ösztöndíjak

Nem minden EU-s ország rendelkezik támogatási és ösztöndíj kerettel. Jó lenne, ha ez megvalósulna, mert ez segíteni a tanulni vágyók mobilitását.

2.4. A tanárok képzése

Természetesen szükséges a megfelelő tanári kar felállítása is.

2.5. Szabályozás

AZ EU-n belül a cirkuszok többsége magántulajdonban van, és általában több országban is dolgoznak.
   A cirkuszok többségét mind az EU szinten, mind az egyes tagállamok szabályozzák. Többnyire a szabályozást még nehezítik az önkormányzatok is. A különböző papírok, engedélyek beszerzése igen körülményes és komoly költségeket okoznak a cirkuszi vállalkozásoknak. Ráadásul úgy, hogy a szabályozás minden egyes tagországban különböző.
   Előfordul, hogy egyes országokban elfogadnak valamit, addig más tagországoknál nem. Például a sátor felállítását tűzvédelmi rendszerrel kell ellátni, amit Hollandiában másképp fogadnak el, mint például Németországban vagy Franciaországban. A tűzvédelmi berendezéseket gyártó cég viszont csak az utóbbi szabványoknak megfelelően készíti el a termékeit. Jó lenne, ha minden ilyen körülményeket egységesen szabályoznák az EU-n belül. Ezt a problémát az EU bizottságnak kéne megoldani.

2.6. (nem EU-s állampolgárok)Cirkuszi alkalmazottak mobilitása, foglalkoztatása

Közösségi jogi meghatározása a cirkuszi és a artista munkáknak nincs. Nehezíti a problémát, hogy a általában a cirkuszi alkalmazottak állampolgársága eltér. Például számos a kínai és az orosz, esetleg mongol művész. Jó lenne egységes európai szabályozást is ezen a téren bevezetni.

Angol nyelven
Plenárisülés-dokumentum
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„ Aki sohasem követ el esztelenséget, korántsem olyan bölcs, mint ahogy gondolja."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ