Indul a bohócképző!
Dátum: 2005. október 4., kedd, 14:42
Van egy könyvem, mondom B.-nek, Zoli bohóc életéről szól. Nem nagy dolog, vonja meg a vállát, természetesen nekem is megvan. Az enyém dedikált, tromfolok. B. atyaian elmosolyodik: naná, hogy az, hiszen Zoli valamennyi példányt aláírta, már csak azért is, mert ő maga árulta a háború előtti években.

Zoli bohóc A kis ember nagy élete című önéletrajzi írása a cirkuszrajongók számára alapmű. Miképpen Szilágyi Györgynek a magyar cirkusz múltjáról szóló kötetei is azok, melyekből káprázatos mennyiségben bukkannak elő a liget egykori csodabogarai, és a cirkusz mára elfeledett művészei.

A bohócok például.

Fekete bácsi, aki Bodrogkeresztúrról indult, az Egyesült Államokban kötött ki, végül másfél évtized után, az 1900-as évek elején hazajött, mert ráébredt, hogy csak a Városligetben érzi magát otthon. Vagy Jancsi, a zenebohóc, aki fia halálának napján sem mondhatta le a fellépést, és akitől az a ma már sziruposnak tetsző mondat származik, hogy "Néha nagyon jó az kérem, hogy fehérre van meszelve az ember arca, mert a festék eltakarja a bánatot." Vagy az említett kisember, a 110 centiméteres Zoli bohóc, akit - világhír ide vagy oda - kíméletlenül és nyomtalanul nyelt el Auschwitz. És akkor még nem beszéltünk azokról a neves színművészekről, akik egyébként tiszteletre méltó alázattal tettek néha egy-egy kirándulást a porondra, hogy ott próbálják megnevettetni a publikumot. Latabár Kálmán, Keleti László, Bilicsi Tivadar, Kazal László és a többiek alighanem megérezték, mit jelent bohócnak lenni.

Hogy mégis mit, azt Bálint György kitűnően fogalmazta meg Grockról, a világhírű svájci nevettetőről írt cikkében úgy fél évszázada. "Csodálatosan hülye volt, mélyen, gazdagon és sokoldalúan hülye. (...) A közönség tombolt az örömtől; a legfélszegebb ember is fölényesen nézte a félszegség eleven szobrát, és boldogan kinevette. Amikor legjobban nevettek rajta, amikor frakkos partnere a legolcsóbb győzelmeket aratta felette, hirtelen, csaknem észrevétlenül visszavágott. A trükkök, amelyeknek áldozatul esett, visszafelé kezdtek elsülni. A közönség meghökkent: nem lehetett tovább titkolni, hogy Grock hülyesége csapda volt. Az elegáns, ügyes embert egyre-másra érték a megszégyenítő vereségek. Grock, az ügyetlen, fellázadt és győzött." Ma már csak az emlékekben élnek a magyar cirkuszművészet egykor dédelgetett bohócai. A jelen jóval színtelenebb, az igazán nagy mulattatók eltűntek.

A Magyar Cirkusz és Varieté vezetői a közeljövőben két és fél éves iskolát indítanak (felvételi: szeptember 19-én, 20-án és 21-én), mégpedig azért, hogy ismét legyenek kitűnő bohócaink. A szakemberek szerint az már kevés, hogy kacsázzál be a porondra, billentsd fenéken a partneredet, ha a közönség nem nevet, öntsd le egy vödör vízzel, ha meg még ezen sem nevet, akkor dobj a képébe habos tortát. A régi tréfák ma már nem szólnak, s ahogy a cirkuszművészet megújult az elmúlt évtizedekben, úgy a bohócoknak is képzettebbeknek, sokoldalúbbaknak kell lenniük. A MACIVA új iskolájában a bohóctanoncok tanulnak művészettörténetet, színházelméletet, cirkusztörténetet, esztétikát, beszédtechnikát, sminkkészítést, bűvészetet, hangszeres zenét, pantomimot, táncot, akrobatikát, színpadi munkát, de még vállalkozási ismereteket is. Azt azért mindannyian tudjuk: a tandíj befizetésétől és a tananyag elsajátításától még senki sem lesz jó bohóc. A jó bohóc ugyanis több mint szellemes előadó, több mint jópofa nevettető, és több mint művész. A jó bohóc leginkább ember. Merthogy ez az a kategória, amelyen aztán igazán sokat lehet röhögni.

Trencsényi Zoltán

 /Forrás: Népszabadság/

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
metalatya 2010-01-02 17:26 | Válasz erre | #2
Ja, az e-mail címem: metalatya@freemail.hu

metalatya 2010-01-02 17:25 | Válasz erre | #1
Tiszteletem! Kérdésem leginkább a bevezető szöveghez kapcsolódik. Évek óta keresem a "Kis ember nagy élete" önéletrajzot. Természetesen nem kérném az eredetit, elég volna egy másolat - vagy én is lemásolom, és visszaküldöm. Várom a segítségüket /most, hogy így felcsillant egy reménysugár : )
Nagyon örülnék neki. Köszönettel Márkus Zoltán SDB

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„Nem az a dolgunk, hogy kitaláljunk magunknak egy sorsot, hanem az, hogy megtaláljuk a sajátunkat, s azt teljességgel és töretlenül éljük végig."
Hermann Hesse
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ