Főiskolai diplomát szerezhetnek az artistaművészek
Dátum: 2023. május 12., péntek, 17:57

Főiskolai diplomát szerezhetnek az artistaművészek; a továbbtanulni vágyók három szakon, lovasakrobata képzésen, bohócművész és cirkuszi táncos szakon kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben.

Hiánypótló kezdeményezést indított a cirkuszművészekért a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ - közölte az intézmény az MTI-vel.

Mint kiemelik, a művészeti ágak közül ezidáig a cirkuszművészet volt az egyetlen olyan ágazat, amely nem kínált főiskolai szintű diplomát az iránta érdeklődő fiataloknak. "2023-ban megvalósul a cirkuszművészek évszázados álma, mert szeptembertől a cirkuszművészetet választók is főiskolai diplomáért kezdhetik meg a tanulmányaikat" - írják a közleményben.

A Fővárosi Nagycirkusz támogatásával három szakon kezdhetik meg tanulmányaikat a továbbtanulni vágyó artisták.

A lovasakrobata képzésen az érettségizett továbbtanulók elsajátíthatják a műlovaglás, a lovasakrobata, a dzsigit és a lovasíjász zsánerek mesterfogásait, három éven keresztül a Fővárosi Nagycirkusz saját lovain, a cirkusz lovardájában.

A színjátszáshoz közel álló jelentkezők a bohócművész szakon a mesteri nevettetők zsánerét sajátíthatják el, a mozgás iránt érdeklődők pedig a cirkuszi táncos szakon kamatoztathatják képességeiket - áll a közleményben.

Mint kiemelik, a képzés alatt a Fővárosi Nagycirkusz gyakorlási és fellépési lehetőséget biztosít a tanulóknak, akiket ezáltal megismerhet a nemzetközi cirkuszi közösség is.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az új szakok a Budapest Kortárstánc Főiskolán indulnak.

A főiskola honlapján olvasható információ szerint az induló képzések: Cirkuszművészet alapszak (BA) - Bohóc zsáner, Lovasakrobata zsáner, valamint Táncos és próbavezető (színházi tánc) alapszak (BA) - cirkuszi táncos profil.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
 
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
Aforizmák
„ A művész legnagyobb földi jutalma a kollégák irigysége."
Varnus Xavér
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ