Ifjabb Nereus Lajos artista kapta idén a Karádi-díjat
Dátum: 2023. agusztus 15., kedd, 9:47

Ifjabb Nereus Lajos kapta idén a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által alapított Karádi-díjat, amellyel az év kiemelkedő magyar artistaművészét tünteti ki minden évben.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Karádi Béla, a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat egykori művészeti vezetője végakaratának megfelelően 2021. augusztus 10-én alapította meg a Karádi-díjat, amelyet minden év augusztusában egy díszelőadás keretében ad át az év kiemelkedő magyar artistájának - idézik fel az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményben.

Az elismerést idén A Sztyeppe illata című műsor csütörtöki előadásán adták át a Fővárosi Nagycirkuszban.

A díjat odaítélő zsűriben Kristóf Krisztián zsonglőr, Kőműves Tibor és Ifjabb Simet László artistaművészek, valamint Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója foglalt helyet, akik öt művészt javasoltak az idei Karádi-díjra. A felterjesztettek között szerepelt a díjazott mellett Axt Ibolya, Földváry Balázs, Fülemen Tamás és Illés Renátó artistaművészek.

A jelölés során a zsűrinek figyelembe kell vennie az adott évben elért művészi teljesítményt, valamint a megkérdőjelezhetetlen, példaértékű közösségi és magánéletet.

A díjazott személyéről a magyar artista szakma döntött. Az öt jelöltre a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által kibocsátott Cirkuszművészeti Szakmai Kártya birtokosai szavazhattak online.

Karádi Béla a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat művészeti vezetője volt 1965-től 1982-ig, kiemelkedő szerepe volt az 1971-ben újjáépített Fővárosi Nagycirkusz újraindulásában. Karádi Béla 2016. május 25-én hunyt el, örökös nélkül. Végrendeletében arról rendelkezett, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a rá eső örökségből díjat alapítson.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
Aforizmák
„ A sötétség segíti a sötétséget."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ