Vincze Máté: a szabadság, az együttműködés művészete a cirkusz
Dátum: 2024. január 12., péntek, 15:36

A szabadság, az együttműködés művészete a cirkusz, amely feszegeti az emberi test teljesítőképességének határait - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a Csodálatos Cirkuszvilág című, nemzetközi cirkusztörténeti kiállítás csütörtöki megnyitóján a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A szerdán kezdődött 15. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál programja egy cirkusztörténeti kiállítással bővül, amelyben a magyar cirkuszművészek mellett nemzetközi személyiségek is megjelennek - mondta Vincze Máté.

A magyarok büszkék arra, hogy 10 milliós országként, 12 milliós nemzetként a súlyuknál nagyobb szereppel bírnak a világ művészeti irányzataiban - jelentette ki Vincze Máté, aki szerint ezért is van jelentősége annak, hogy Budapesten jött létre ez a nemzetközi kiállítás.

A február 29-ig nyitva tartó tárlaton 12 nemzetközi cirkuszmúzeum "legféltettebb kincseit", köztük napóleoni korabeli ornamentikát, elefántcsont fejdíszt és százéves jelmezeket is láthat a közönség - hangsúlyozta Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója.

A megnyitón cirkuszi örökségvédelmi, cirkuszmuzeológiai együttműködési megállapodást írt alá tizenkét cirkuszművészeti múzeum és archívum.

Fekete Péter elmondta, hogy a kiállításban 12 nyitott ajtó szimbolizálja azt, hogy a könyvtárak, a múzeumok, tudományos munkák egymás előtt "nyitva állnak" és mindenki számára elérhetők. "Bízunk benne, hogy a 12 szervezet szövetsége elindít egy folyamatot, amely arra ösztönöz más cirkuszi múzeumot és archívumot is, hogy segítséget nyújtsanak egymásnak" - hangsúlyozta Fekete Péter.

Az együttműködést Moszkva, Szentpétervár, Almati, Párizs, Verona, Rimini, Modena, Köln, München, Levens, Bécs és Aarle-Rixtel múzeumai és archívumai írták alá.

A Cirkuszvilág című nemzetközi cirkusztörténeti kiállításban először láthatók együtt a magyar artistaművészek és cirkuszi dinasztiák relikviái, a cirkuszi képző- és filmművészet alkotásai, a nemzetközi cirkuszi örökség külföldi gyűjteményeinek kiemelkedő darabjai - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A hétfőig tartó 15. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál részeként az Európai Cirkusz Szövetség (ECA) csütörtökön nemzetközi konferenciát tart a városligeti Vajdahunyadvárában, ahol hét ország tizenhét előadása hangzik el.

A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál a világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléje, amelyet kétévente rendeznek meg a Fővárosi Nagycirkuszban. Az eseményen jelen vannak cirkuszigazgatók, művészeti vezetők. Az első budapesti cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték meg, két évvel később már nemzetközi sztárvendégeket is meghívtak, 2002 óta magyar gálát is tartanak a fesztiválon.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
 
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
Aforizmák
„ A hülyeség magánügy, amíg el nem mondjuk senkinek."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ