Aki cirkuszkocsiban született
Dátum: 2006. március 8., szerda, 9:23
A cirkuszi előadás élménye semmi mással nem helyettesíthető. Aki visszagondol gyermekkorára, igazolhatja e megállapítást, s így érzik ezt a mai apróságok is. Azonban a műsorszámoknak lépést kell tartaniuk a rohanó korral, s meg kell birkózniuk a technikai varázslatok ma már könnyen hozzáférhető áradatával is.

A Fővárosi Nagycirkusz igazgatója optimista, hiszen napjainkban is tömegek csodálják a porond csillagait.

A pesti Városliget peremén a gyerekek paradicsoma épült ki, sok évtizeddel ezelőtt. Ott az Állatkert, a hajdani vurstli, amely Angolparkká, majd Vidám Parkká keresztelve és fejlesztve csalogatja a fiatalokat, s a kettő között a Fővárosi Nagycirkusz, bohócokkal, artistákkal és vakmerő állatidomárokkal. Vajon meg tud-e birkózni korunk technikai csodáinak kínálatával, a televízió és a számítógép, a videó,a dvd és a játékprogramok kényelmesen élvezhető konkurenciájával? Kristóf István Érdemes művésszel, az intézményt tizenhét év óta irányító igazgatóval erről beszélgetünk.

- Cirkuszkocsiban születtem. Nagyapám, dédnagyapám is cirkuszos volt, s a feleségem és a fiam is artista. Légtornász voltam magam is. Dolgoztam itthon és külföldön szép sikerrel. Itt telt és telik az életem - bizonyítja illetékességét a válaszadásra a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója.

A cirkusz, mint minden más műfaj, keresi az újat. Napjainkban már nem lehet csak olyan produkciókkal sikereket elérni, mint fél évszázada. Megváltoztak a nézési szokások. A tévé és számítógépek képernyőin látottak hatásától a mai gyerekeknek megváltozott a látásmódjuk is. A cirkusznak követnie kell ezeket az igényeket. Már a cirkuszművész-képzésben is egyre nagyobb hangsúlyt kap az előadómód, a színészi játék és a tánckultúra. Nemcsak a hat buzogány, és a tíz karika dobásmódjait sajátítják el a fiatalok az oktatás alatt, hanem azt is, hogyan használják a különböző show-elemeket a manézsban. A cirkusznak is ugyanúgy fejlődnie kell, hogy a közönség vonzónak találja a produkciókat.

- Jelenleg a Fesztivál plusssz… produkció előadásait láthatja a közönség, amelynek számait az év elején nálunk rendezett 6. Nemzetközi Cirkuszfesztivál díjnyertes produkcióiból válogattuk. Fellépnek a remek magyar művészeken kívül a kínai különleges egyensúlyozók, a két Bobrov, a marokkói ugrócsoport, de láthatunk lámákat, medvéket és még idomított macskákat is - újságolja Kristóf István és magyarázatként még hozzáteszi: - Mi nem felnőtt és gyermekműsort csinálunk, hanem olyant, amely felnőtt és gyermek nézőt egyaránt vonz. Én úgy fogalmaztam ezt: családcentrikusak vagyunk. Legyen felnőttnek és gyermeknek közös az élmény. Ez jellemzi a mostani, és ugyanez az áprilistól nyár végéig látható műsort, amely az olasz Medrano cirkusz fellépése lesz. Kivételes élményt igérhetek! Negyvenhat artista jön és a hozzájuk tartozó álltok: hét tigris, dromedárok, lovak. A műsor érdekessége, hogy egy mesejátékot is előadnak, természetesen a cirkuszművészet eszközeivel. A közönség Aladdin történetét láthatja csodálatos kosztümökben, remek légtornász produkciókkal, sok-sok állat közreműködésével és az egész műsorban érvényesül a humor, az olaszos temperamentum, a mediterrán hangulat. Ami most a feladatunk, hogy megfelelő zenekart szerezzünk - s mivel itt valódi történet elevenedik meg, akár egy színházban -, az elhangzó szövegeket le kell fordíttatnunk és hozzá megfelelő előadókat kell meghívnunk.

- Egy ilyen sok szereplős vendégprodukció az itthoniaktól is sokat követel….

- Megnyugtató, hogy remek szakembereink vannak. A hét porondosunk mindegyike már több mint tíz éve dolgozik itt, s nagyon értik, nagyon tudják a szakmát. Ugyanígy felkészült szakemberek a világosítók is. Most már hatvan intelligens lámpával dolgozunk. Komoly fény- és hangtechnika működik nálunk, amelynek működtetése, tudást, pontosságot és felkészültséget követel. Minden előadásunk élő produkció, hiszen a közönség ott ül a nézőtéren. Mi tehát semmit nem tehetünk el holnapra, s ugyanígy, előre sem tudunk megoldani semmit. Mindennek abban a pillanatban kell megfelelően működnie.

- A Fővárosi Nagycirkusz épületelődjét Wulff Ede állíttatta 1891-ben, a jelenlegi épület 1971-ben nyitotta meg kapuit. Akkor modernnek számított...

- Már eljárt felette az idő. A legnagyobb álmom, hogy megéljem felújítását. Azért kezdtünk a fesztiválszervezésbe is, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet. Az akkori tervezők sok mindent nem vettek még figyelembe, ami mára már elengedhetetlen követelmény lett, alapfeltétel. Ma a lehetőségeink szűkre szabják, hogy milyen produkciókat fogadhatunk. Évente háromszázötven előadást tartunk, s a nézőszámunk meghaladja a háromszázezret. A fesztivál sikere is bebizonyította, hogy Magyarországnak nagy múltú és eredményes a cirkuszkultúrája. Ez az épület nemcsak a budapestieké. A jegyeladásokból tudom, hogy Miskolcról, Sopronból is rendelnek jegyeket nálunk. Örülök annak, hogy a színházépületek sorra megújulnak. Remélem, rólunk sem feledkeznek meg.

Józsa Ágnes (MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„A megbocsátás az az illat, melyet az ibolya hint arra a cipősarokra, amely eltapossa őt."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ