Elsöprő magyar siker Szarajevóban
Dátum: 2010. agusztus 1., vasárnap, 21:28
A magyar film rekordot ünnepelt a szarajevói filmfesztiválon mind a részvétel, mind pedig a tegnap este átadott díjak számát tekintetve. Régiónk vezető filmes rendezvényének öt díját hozták el ifjú filmeseink, amire az 1995-ben alapított fesztivál történetében eddig még nem volt példa.

Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című rendezését különdíjával jutalmazta Cristi Puiu román filmrendező elnökletével a nemzetközi zsűri. A tekintélyes elismerést Mundruczó személyesen vette át tegnap este Szarajevóban. A fiatal alkotó negyedik játékfilmje magyar-német-osztrák koprodukcióban készült a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) támogatásával. A Szelíd teremtés, mely a Proton Cinema és a Filmpartners produkciója, világpremierje májusban volt Cannes-ban.

Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című legutóbbi rendezése két díjat is elhozott Szarajevóból. A művészmozik nemzetközi szövetségének díja mellett (CICAE) a tekintélyes páneurópai portál, a Cineuropa díjával is Hajdu Szabolcs MMKA által támogatott filmjét méltatták a szakmai zsűrik. A Filmszemle-fődíjas Bibliothéque Pascal a Katapult Film és a Filmpartners gyártásában készült.

A szarajevói fesztiválhoz kapcsolódó Cinelink koprodukciós fórum Bogdán Árpád és Kenyeres Bálint filmterveit díjazta. A régióban készülő kiemelkedő filmek fórumán Bogdán Halottlátók (The Necromancer), míg Kenyeres Bálint Tegnap (Hier) című filmtervével vett részt, mindkkét filmterv megvalósulását szándéknyilatkozattal támogatja a Magyar Mozgókép Közalapítvány.

A nagyszabású szarajevói filmünnepet, melynek célja a régió legjobbjainak felvonultatása, és a térség kulcsfontosságú szakmai találkozójának megszervezése, idén 16. alkalommal rendezték meg; Magyarországról - rekordszámú - négy film és négy filmterv vett részt a fesztiválon.

http://www.sff.ba/content.php/news/show/id/545/culture/en

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
leslie 2010-08-01 21:42 | Válasz erre | #1
Tyűűűű, gratulálok és büszke vagyok!:)

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
Aforizmák
„ Amikor egy kutya megugat egy árnyékot, tízezer kutya valósággá teszi azt."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ