Pálfi Györgyé az AEGON Művészeti Társdíj
Dátum: 2010. október 7., csütörtök, 13:08
Pálfi György filmrendező kapja idén az AEGON Művészeti Társdíjat, a filmes alkotót Csaplár Vilmos író, az elismerés idei díjazottja jelölte a kitüntetésre.

Az AEGON Művészeti Díjat kortárs magyar író kaphatja meg az előző esztendőben napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért, a nyertesről szakmai zsűri dönt. Az AEGON Művészeti Társdíjra aztán az AEGON-díjas író, költő jelölhet fél évvel később kortárs magyar művészt, méghozzá kötelezően valamely másik művészeti ágból - emlékeztetett rá Eszéki Erzsébet, a program szakmai vezetője csütörtökön, amikor bemutatták az idei társdíjas alkotót.

Mivel Csaplár Vilmos lázas beteg és nem lehetett jelen a csütörtöki ünnepségen, ezért felolvasták az indoklását: "Pálfi Györgyre nem tudok úgy gondolni, hogy ne legyen csuklási ingerem. Első filmje, a Hukkle, teljesen levett a lábamról. Úgy éreztem - és ez a teljes odaadás jele nálam -, hogy már régóta szerettem volna én is +valami ilyesmit+."

Pálfi György a különösségek rendezője - hangsúlyozza az író méltatása. "Második nagyjátékfilmje, a Taxidermia brutális undorral elmondott história a múltunkról, mely mócsingként belecsüng a jelenbe. Harmadik filmjéhez - Nem vagyok a barátod - ikerpárként előtanulmányt készített óvodásokkal. Mintha ez a két munka együtt arra a kérdésre akarna felelni, amit anyukám szokott föltenni: hogy lesz abból a sok aranyos gyerekből annyi undok felnőtt? Hát, úgy, mondja Pálfi, hogy az a sok gyerek se annyira +aranyos+."

Az AEGON Művészeti Társdíj átadó estjét október 21-én tartják a Szépművészeti Múzeumban. Az esten közreműködik Juhász Gábor(gitár), a tavalyi AEGON társdíjas zeneszerző és Gyémánt Bálint (gitár), Csaplár Vilmos műveiből Elek Ferenc színművész olvas fel.

 (MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„ Csak a közepes művek kifogástalanok – a nagy művek sohasem."
Lucian Blaga
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ