Chicagói elismerés Mészáros Mártának
Dátum: 2010. október 18., hétfő, 12:32
Különleges és gazdag életművéért Arany Plakett díjjal méltatta Mészáros Mártát a 46. chicagói nemzetközi filmfesztivál, Észak-Amerika legrégebbi filmversenye.

Mészáros Mártát - legutóbbi rendezése Az utolsó jelentés Annáról című film bemutatója alkalmával – Arany Plakett díjjal méltatta a chicagói filmfesztivál. A világhírű magyar rendezőnő filmjeit mozgalmas pályafutása során többször is meghívta és díjazta a rangos amerikai filmünnep. Mészáros Márta 1975-ben Örökbefogadás című filmjével a fődíjat, 1984-ben Napló gyermekeimnek című rendezésével pedig Bronz Hugó díjat nyert Észak-Amerika legrégebbi filmversenyén.

Az utolsó jelentés Annáról, Mészáros Márta legutóbbi filmje Eszenyi Enikő főszereplésével a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült, és Kéthly Annának állít emléket: egy kivételes politikai pályafutás, egy lenyűgöző egyéniség és a hetvenes évek magyar társadalmának lenyomata.

Mészáros Márta filmrendezői munkásságáért a napokban nem csak az Egyesült Államokban, hanem Európában is rangos elismerésben részesült. Olaszország nagy hagyományokkal rendelkező filmművészeti találkozója, a viareggiói fesztivál Mészáros Mártát és Jancsó Miklóst is életműdíjjal ismerte el, melyet a rendezőnő személyesen vett át.

Az európai filmnek szentelt viareggiói rendezvény szervezői a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatójának, Vezér Évának a város díját adományozták a magyar film külföldi népszerűsítésének elismeréseként.

Az idén 27. alkalommal megrendezett Viareggio Europa Cinema tiszteletbeli elnöke Giuseppe Tornatore Oscar-díjas filmrendező és művészeti igazgatója Pier Marco De Santi filmtörténész, a pisai egyetem professzora.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
Aforizmák
„ A boldogság titka a jó emésztés és a rossz memória."
Ingrid Bergman
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ