Gábor Éváé a legjobb alakítás díja Moszkvában
Dátum: 2010. október 26., kedd, 7:11
A Pál Adrienn című magyar film főszereplője, Gábor Éva nyerte el a moszkvai 2 in 1 filmfesztiválon a legjobb színészi alakításért járó díjat. A díjkategória hivatalos elnevezése "Hősök", mert a fesztivál versenyében egyaránt szerepeltek dokumentum- és játékfilmek, s csak egyetlen szereplőt díjaztak.

A hétfő esti díjátadón Gábor Éva az elismerést Michael Rowe ausztráliai-mexikói filmrendezőtől vehette át, aki hangsúlyozta, hogy a zsűri döntése egyhangú volt. A döntnökök között volt Kira Muratova világhírű orosz filmrendezőnő is.

Gábor Éva nagy tapssal fogadott köszönetében elmondta: hallotta, hogy az egyik moszkvai metróállomáson áll egy kutyát ábrázoló szobor, s a babona szerint annak az egyetemistának, aki megsimogatja az orrát, jól sikerül a vizsgája, aki pedig a lábát simogatja meg, annak teljesül egy kívánsága, s az ő kívánsága most teljesült, így mindenkinek ajánlja a híres kutyát.

Később a fiatal bloggerekből álló zsűri egyik tagja elmondta: ha adhattak volna ki alakításért járó díjat, ők is Gábor Évának adták volna.

A 2 in 1 fesztivál hároméves múltra tekinthet vissza, de most új elnevezéssel, szerényebb körülmények között rendezték meg. Közönsége túlnyomórészt fiatalokból áll, s két versenysorozatról döntött zsűri: a másik a YouTube-on zajlott.

Célja, hogy összehozza a szerzői filmeket a közönség érdeklődésével, igényeivel, áthidalja az ezek közötti távolságot, s hogy a jelentős alkotások sorában egyaránt mutasson be dokumentum- és játékfilmeket.

A Pál Adrienn című film már a vetítés során is olyan sikert aratott, hogy Gábor Éva, a film főszereplője az MTI-nek vasárnap elmondta: Alekszandr Medvegyev, a fesztivál programigazgatója azzal mutatta be, hogy neki ugyan nem lehetnek kedvencei, de most mégis azt kell mondania, nagyon örül, hogy üdvözölheti a fesztiválon ezt a filmet, s a sajtóértekezlet úgy elhúzódott, hogy a következő film vetítését fél órával el kellett halasztani, noha Kocsis Ágnes rendező nem kísérte el filmjét Moszkvába.

A Pál Adriennt egyebek mellett idén Cannes-ban az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) című szekcióban és a zürichi filmfesztiválon a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díját nyerte el - Zürichben a legjobb rendezőnek járót -, továbbá a miskolci Jameson Cinefest fesztiválon a kritikusok díjával tüntették ki az alkotást. A héten Londonban és Los Angelesben mutatják be.

Gábor Éva úgy tudja, a magyarországi premier januárban várható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
élet 2010-10-29 07:35 | Válasz erre | #2
Én is gratulálok és csatlakozom az előttem szólóhoz!!!

leslie 2010-10-26 08:08 | Válasz erre | #1
Nagyon gratulálok, nagyon büszke vagyok, a filmet pedig alig várom!

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
Aforizmák
„ Másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak."
Stanislaw Jerzy Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ