Véget ért a Verzió Filmfesztivál
Láthatóvá tenni
Dátum: 2010. november 8., hétfő, 7:31
A vasárnap véget érő 7. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 1500 eurós Verzió-díjat a közönség szavazatai alapján a A bűnösség vélelme – Presumed Guilty (rendező: Roberto Hernandez, Geoffrey Smith), 2008-ban készült mexikói film nyerte.

Megdöbbentő tények a mexikói igazságszolgáltatásról: a vádlottak 93%-a nem találkozik bíróval; a fogvatartottak 93%-ának nem mutattak letartóztatási parancsot; a rendőröket a letartóztatások száma szerint teljesítménybérezik.

A Verzió Film Alapítvány 100.000 Forintos Különdíjjal jutalmazta a leglátogatottabb s egyben a legmagasabb szavazatot kapott magyar filmet: Takács Mária Eltitkolt évek (2009). Tizenegy leszbikus nő vallomása szexuális identitásról és személyes küzdelmekről a Kádár-korszakban.

A Duna Televízió Díját az Az utolsó vonat - Last Train Home (rendező: Lixin Fan), 2009-ben készült kanadai, kínai film nyerte, a film képi és drámai megvalósításáért – mondta Virág Anita a televízió filmszerkesztője a díj átadásakor. Az utolsó vonat című alkotást a Duna TV 2011-ben tűzi műsorra.

A 7. Verzió Fesztiválon 3900, a tavalyinál 25%-kal több látogató volt kíváncsi több, mint 60 friss, kreatív, merész hangvételű dokumentumfilmre. A hetedik Verzió Fesztivál vidéki helyszínnel is bővült: a pécsi Apolló moziban hat filmet láthattak az érdeklődők.

Az idei Verzió sikere bebizonyította: van közönsége a míves, erőteljes, komoly társadalmi kérdéseket felvető dokumentumfilmnek.

A Verzió idén is ízelítőt adott a kortárs európai, ázsiai és tengerentúli dokumentumfilm–termésből. Friss, kreatív dokumentumfilmeket láthattunk a világ minden tájáról: egyiptomi szemétszedőkről, menekültekről, meleg és leszbikus identitásról, palesztin–izraeli narancsokról, afgán megasztárokról, kínai vörös turizmusról, hippi kommunákról, gyermekházasságról, űrturistákról.

Az idei nyitófilm a A szeméthegyen túl – Garbage Dreams, egyiptomi, amerikai film volt, amely számos fesztivál nagydíját tudhatja magáénak. A Verzión ezt a filmet látták a legtöbben.

A Nemzetközi Panoráma filmjei a kínai, bolgár, kongói, etiópiai és csecsen elvándorlási trendeket mutatták be egy-egy család történetén keresztül.

Fesztivál keresztutak keretén belül a holland Movies that Matter volt a vendégfesztivál. A velük együttműködésben vetített filmek témája az emberi jogok, jogsértések; többek között nepáli, közel-keleti filmek voltak.

A Magyar Panoráma gondolatébresztő, a magyar társadalmi problémákat egyedi perspektívából szemlélő alkotásokat tűzött műsorára.

Idén két Retrospektív programot kínáltak a közönségnek. A világ egyhatodán át: Szovjet expedíciós filmek, 1926-1934, valamint az 1945-48-as időszakban készült különféle pártok promóciós kampányfilmjeit „...és átvették a hatalmat” Magyar híradó-, dokumentum- és rövidfilmek 1945–1949 címmel.

Most először kísérte a programot egy kísérleti, interaktív Vizuális laboratórium, ahol lehetőség volt a vetített filmeket elemezni. A cél az volt, hogy megvitassák a filmeket, fejlesszék a résztvevők kritikai gondolkodását és vizuális készségeit.

A Toldi moziban egy A sok arcú Svájc című fotókiállítás volt látható. A kiállítás a Svájcban élő helyi lakosok és a bevándorlók hétköznapjait mutatta be.

Tíz magyar emberi jogi témájú alkotás került az idei fesztivál programjába: Csáki László: Bádogváros, Takács Mária: Eltitkolt évek, Cseke Eszter: Fata Morgana, Kis Anna, Nagy Viktor Oszkár, Trencsényi Klára: 3 esküvő, Petényi Katalin, Kabay Barna: Hitvallók és ügynökök, Mészáros Antónia: Megtagadva, Tóth Artin: Sebek – Check Point Jozef, Nagy István: Sorsod Borsod, Zámborszki Ákos: Utolsó előadás valamint Takács István Gábor: Jogtalanul (TASZ) filmje.

Idén 15 film alkotóját látta vendégül a fesztivál, akikkel kerekasztal-beszélgetéseken vehetett részt a közönség.

Majtényi László nyitóbeszédében az emberi jogi dokumentumfilmek fontosságára hívta fel a figyelmet, amelyek, mint mondta: „…láthatóvá teszik, mégpedig színről színre, azt, amit a mindennapokban csak érdekeink, kényelmünk és előítéleteink vak tükrén, homályosan látunk.” 

Reméljük, egyre többen és egyre tisztábban látunk.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
 
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
Aforizmák
„ A férfi mindig egyidős a nővel, akit szeret."
Pablo Picasso
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ