Megnyílt a 17. Szarajevói Filmfesztivál
Dátum: 2011. július 23., szombat, 11:16
Wim Wenders német filmrendező, Charlotte Rampling brit színésznő és még 53 filmes híresség jelenlétében megnyílt pénteken este a 17. Szarajevói Filmfesztivál, amely július 30-ig tart.

Este 7-kor a Fesztivál téren kezdődött a ceremónia, 8 órakor a Szarajevói Nemzeti Színház előtt kiterített vörös szőnyegen folytatódott, a színházban pedig fél kilenckor vette kezdetét az ünnepélyes megnyitó, amelyet Boris Ler fiatal boszniai színész konferált.

A nyitó film Aki Kaurismäki finn rendező Le Havre című alkotása volt, amelyet még csaknem 300 film követ. A záró gálán pedig levetítik az Orkestar (Zenekar) című filmet, Pjer Zalica 105 perces alkotását, amely a volt Jugoszlávia egyik leghíresebb és legnépszerűbb, Szarajevóban 1983-ban alapított rockbandájának, a Plavi orkestarnak a karrierjét mutatja be.

Idén Délkelet-Európa mozija áll a fesztivál középpontjában, és ahogy a Glas Javnosti című belgrádi lap írta, a mustrán négy világpremier lesz, öt filmet először ott mutatnak be a régióból, és két helyi filmet is a fesztiválon láthat először a közönség.

Több magyar filmet is vetítenek: Tarr Béla jelenlétében mutatják be szombaton A torinói ló című alkotást, amelyet az idei Berlinalén a zsűri nagydíjával és a nemzetközi kritikusok díjával tüntettek ki. A fesztiválon szerepel Lakos Nóra Edina című 18 perces kisfilmje, amely boszniai koprodukcióban készült Cserna-Szabó András Egy nő azonosítása című elbeszéléséből. A rövidfilmes versenyprogramban indul Till Attila Csicska és Zomborácz Virág Valami kék című rendezése. Sós Ágnes Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek című portréfilmje a dokumentumos mezőnyben versenyez.

A CineLink koprodukciós fórumon Horváth Lili és Nemes Gyula ismerteti filmterveit.

A fesztivál szervezői idén különös figyelmet fordítanak a fiatal korosztályra és a legújabb mozitechnológiára, ezért a hét végén 3D-s filmeket vetítenek, közülük kiemelkedő Wim Wenders Pina című alkotása, amely Pina Bausch híres német táncos, koreográfus életéről szól.

A filmes mustrára Milcho Manchevski (Milcso Mancsevszki) híres macedón rendező Majki (Anyák) című új művével érkezik. Az Eső előtt című mozija 1996-ban elnyerte a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlánját.

A boszniai filmes seregszemle nyolc napja alatt évente legalább 100 ezren nézik meg a filmeket. Idén a nemzetközi zsűri elnöke Ari Folman izraeli rendező.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„ A regényírásnak három szabálya van. Sajnos senki sem tudja, mik azok."
Somerset Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ