Megnyílt a 68. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál
Dátum: 2011. szeptember 1., csütörtök, 7:40
George Clooney új filmjével szerdán megnyílt a 68. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál. A szeptember 10-ig tartó fesztivál első napján mutatták be George Clooney új munkáját, a The Ides of March (Március idusa) című drámát. A Clooney rendezésében készült filmben Ryan Gosling és Philip Seymour Hoffman játssza a főszerepet.

A szmokingos Clooneyt rajongók százai vették körül, miután motorcsónakon partner nélkül megérkezett és autogramokat osztott. A rendező korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy kiábrándult meséje beleillik a jelenlegi amerikai hangulatba. Clooney már 2008-ban készen állt a forgatás megkezdésére, ám mint visszaemlékezett, "mindenki olyan jó hangulatban volt" a választások után. "Jelenleg a cinizmus látszik győzni az idealizmus felett" - tette hozzá.

A thriller egy amerikai választási kampány alatt játszódik, középpontjában az a kérdés áll: "Mit vagy hajlandó fizetni a hatalomért...vajon hajlandó vagy-e eladni a lelked érte" - magyarázta a rendező.

A bemutató után a megjelent hírességeket - köztük Philip Seymour Hoffmant, Paul Giamattit és Cindy Crawfordot - exkluzív partira várják a tengerparton.

Clooney filmje az első az Arany Oroszlán-díjért idén versengő 22 alkotás közül. Marco Müller fesztiváligazgató impozáns programot válogatott össze a versenyhez. Nagy érdeklődés övezi John le Carré Az áruló (Tinker, Tailor, Soldier, Spy) című kémregényének új feldolgozását, amely igazi sztárszereposztással - Colin Firth, Gary Oldman és John Hurt közreműködésével - készült. A svéd Thomas Anderson rendezéséről maga John le Carré is elismerően nyilatkozott honlapján.

A brit Andrea Arnold új Üvöltő szelek-feldolgozására is sokan kíváncsiak, akárcsak Ami Canaan Mann amerikai rendező Texas Killing Fields és William Friedkin Killer Joe című munkájára. Az A Dangerous Methodban David Cronenberg avatja be a nézőt a pszichológia két nagysága, Carl Jung és Sigmund Freud rivalizálásába, amint egy fiatal nő (Keira Knightley) kerül kettejük közé.

Roman Polanski tavaly svájci börtönében és házi őrizetében kezdte el a munkát a Carnage című filmen. A 78 esztendős filmest végül nem adták ki az Egyesült Államoknak, a rendező szabadon bocsátása után Franciaországban forgatta le a drámát Kate Winslet, Jodie Foster és Christoph Waltz szereplésével.

Az orosz filmet Az orosz bárka rendezője, Alekszandr Szokurov képviseli Velencében Faust című alkotásával. Hongkongból Johnnie To érkezik a gazdasági válság hétköznapi emberekre gyakorolt hatását vizsgáló, Life Without Principle című munkájával.

A fesztiválra olyan filmcsillagokat várnak, mint Colin Firth, Keira Knightley, Matthew McConaughey, Kate Winslet, Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow és Madonna.

A versenyen kívüli érdekességek közé tartozik a popdíva második játékfilmes próbálkozása. A popsztárból lett rendező a W.E. című kosztümös produkcióval jelentkezik, amely az elvált Wallis Simpson és a kedvéért a brit trónról lemondó VIII. Edward király romantikus kapcsolatáról szól.

Önmagát és Heródes királyt alakítja a Wilde Salome című produkcióban Al Pacino, Steven Soderbergh pánikot okozó halálos vírusról forgatott thrillerjét küldte a fesztivál programjába Matt Damonnal, Kate Winslettel, Marion Cotillard-ral, Jude Law-val és Gwyneth Paltrow-val a főszerepben.

Az idei mustra technikai újdonságokkal és megújult környezettel fogadja a népes nézősereget. Egyebek között elkészült a vetítéseknek helyet adó Palazzo del Cinema nagytermének felújítása, és a Lidón ingyenes wifi áll a látogatók rendelkezésére.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„ ...miről beszélhet egy rendes ember a legnagyobb élvezettel? A felelet: saját magáról."
Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ