Osztrák-német film nyerte a Verzió dokumentumfilm fesztivált
Éltes korú atléták az élen
Dátum: 2011. november 14., hétfő, 7:37
A vasárnap véget érő 8. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 1500 eurós Verzió-díjat a közönség szavazatai alapján Az ősz aranya – Autumn Gold (rendező: Jan Tenhaven), 2010-ben készült osztrák, német dokumentumfilm nyerte. Érzékeny, derűs portré öt éltes korú atlétáról, akik az időseknek rendezett 18. világbajnokságon rajthoz állnak.

A nyolcvan, kilencven, százéves sportolók számára a felkészülés egyben versenyfutás az idővel, s mégis azzal a reménnyel állnak a rajthoz, hogy jövőre javítani tudnak az eredményeiken.A vetítésen jelen volt a film rendezője: Jan Tenhaven.

A Verzió Film Alapítvány 100 000 forintos Különdíjjal jutalmazta a legmagasabb szavazatot kapott magyar filmet: Kabarcz Zsófi Varázslatos gladiátorok (2011). A film a Baltazár Színház - mely az egyedüli hivatalos színtársulat Magyarországon, amely értelmi sérült színészekből áll –, az Aranylépés c. darabjának a születését, az alkotók életét és munkáját, valamint a választott téma során felmerülő társadalmi feszültségeket dokumenetálja.

A Nemzetközi panoráma idén is ízelítőt adott a legutóbbi évek dokumentumfilm terméséből. Friss, kreatív, rendkívül érzékeny témákat feldolgozó dokumentumfilmeket láthattunk a világ minden tájáról: szegregált roma gyerekekről, 4 éves maratoni futóról, 100 éves diszkoszvetőről, kolumbiai gerillákról, transzneműekről, drogos és hajléktalan anyákról.

Az idei Magyar panoráma központi gondolata a remény volt. A nyolc magyar dokumentumfilm a különféle helyzetek fogságában küzdő-szenvedő emberekről szóltak. Emberekről, akiknek gyakran már semmi sem maradt, csak a puszta remény - ám nincs az a hatalom, ami ezt elvehetné tőlük.

Az idei nyitófilm a Mi iskolánk – Our School, számos fesztivál-díjjal kitűntetett alkotás volt. A film kísérletet tesz annak kiderítésére, hogy meggátolható-e pénzzel a romák hátrányos iskolai megkülönböztetése.

Az idei fesztiválon a Mi iskolánk című román film volt a leglátogatottabb.

A fesztivált idén is számos kiegészítő program és retrospektív válogatás gazdagította. Ezek közül a legjelentősebb a neves cseh filmes, Helena Třeštíková filmjeiből összeállított program; munkásságának védjegye a hosszú időszakon át tartó átalakulás nagyjátékfilmnyi időbe sűrítése Az „Ablakok a múltra: A Balkán-háború emlékei”-sorozat a jugoszláv háború traumáját vizsgálta.

Idén is volt a dokumentumfilmeket oktatási szempontból megvitató Vizuális Laboratórium. A Verzió idén is bevonta a fiatalokat a dokumentumfilmek világába, ezért ingyenes vetítéseket rendeztünk középiskolások számára.

Idén 13 film alkotóját látta vendégül a fesztivál, akiket a vetítéseket követő közönségtalálkozón kérdezhetett a közönség.

Enyedi Ildikó filmrendező ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a fesztivált:

„A gyorsan elöregedő játékfilmekkel szemben ezek a dokumentumfilmek lesznek majd az igazi hírnökei annak, hogy hogyan éltünk mi itt a Földgolyón.

Ez a fesztivál ennek a tanúságtételnek egy nagyon konkrét aspektusával foglalkozik: nem érdekli a mégoly hódolatteli utókor, hozzánk, a jelenhez szól, és konkrét, határozott cselekvésre biztat minket.”

Az idei filmek bepillantást nyújtottak a gyors változások valóságába, és arra ösztökélnek bennünket, hogy vállaljunk aktívabb szerepet a folyamatok alakításában – itt és most.

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„Szépen élni, ameddig lehet, és szépen meghalni, amikor kell."
Benedek Marcell
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ