Tarr Béla mozija is jelölt az Európai Filmdíjra
Dátum: 2011. december 2., péntek, 10:45
Szombaton adják át az Európai Filmdíjakat Berlinben. Tarr Béla alkotása, A torinói ló három kategóriában kapott jelölést.

Az európai Oscar-díjként is emlegetett elismerést 17 kategóriában osztják ki, a díjátadó minden második évben tér vissza Berlinbe, az Európai Filmakadémia otthonába, egyébként a kontinens más-más városában tartják. Tavaly Észtország fővárosa, Tallinn adott otthont a rendezvénynek, a legjobb film díját Roman Polanski műve, a Szellemíró kapta.

Idén az est házigazdája Anke Engelke német komika, az esemény helyszíne a híres Potsdamer Platz közvetlen közelében fekvő Tempodrom lesz.

A díjakról az Európai Filmakadémia mintegy 2500 tagja dönt. Az elismerést az Oscar-díj mintáját követve hívták életre. Az akadémia 1988-ban alakult, elnöke 1996 óta Wim Wenders német rendező, aki Ingmar Bergman helyébe lépett.

A díjazottakat az első években Félix-trófeával, Markus Lüpetz művész munkájával jutalmazták. A kezében galambot tartó férfialak helyét 1997-ben egy hosszú hajú szépség vette át, Európát jelképező csillagokkal a ruháján. A brit Theo Fennell nőalakja büszkén emeli magasba a tekintetét, amely a távolba irányul - csakúgy mint az Oscar-szobrocska.

Idén Tarr Béla A torinói ló című filmjét a legjobb rendezőnek, a legjobb operatőrnek (Fred Kelemen), valamint a legjobb filmzenéért (Víg Mihály) járó Európai Filmdíjra is jelölték. Tarr Béla egy korábbi alkotása, a Kárhozat 1988-ban volt a jelöltek mezőnyében.

Magyar alkotásokat már több alaklommal jelöltek az elismerésre: tavaly Szimler Bálint rövidfilmje szerepelt az esélyesek között, 2008-ban Mundruczó Kornél Delta című moziját, Ágh Márton látványtervezőt jelölték a Prix d'Excellence nevű díjra. Ugyanabban az évben Nemes Jeles László alkotása, a Türelem szerepelt a legjobb rövidfilmek között.

Legutóbb Kenyeres Bálint vehetett át díjat, a Before Dawn a legjobb rövidfilm lett 2006-ban. Akkor Kocsis Ágnes Friss levegő című munkája jelölést kapott a legjobb elsőfilmnek járó European Discovery-díjra. 2005-ben Szabó István a Csodálatos Júlia című alkotással a legjobb európai rendezőnek járó Jameson közönségdíj jelöltje volt, Cakó Ferenc Randevú című filmje pedig a rövidfilmek jelöltjei között szerepelt. Abban az évben Pados Gyulát jelölték a legjobb operatőrnek járó elismerésre a Sorstalanság című filmben végzett munkájáért.

2004-ben Antal Nimródot a legjobb rendező díjára jelölték a Kontrollért, előtte két évvel Pálfi György a Hukkle című filmmel elnyerte a legjobb európai elsőfilmnek járó Fassbinder-díjat. 2002-ben Péterffy Zsófia művét, a Kalózok szeretőjét a rövidfilm, Mundruczó Kornél Szép napok című alkotását a legjobb elsőfilm díjára jelölték. Egy évvel korábban Gothár Péter volt esélyes a legjobb rendezőnek járó díjra a Paszport című filmjéért, a mű operatőrét, Babos Tamást is jelölték. 2000-ben Gyarmathy Lívia elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó díjat A mi gólyánk című filmjével.

1994-ben Szász János Woyzeck című alkotása a legjobb fiatal európai filmnek járó Félix-díjjal gazdagodott, 1992-ben Szabó Istváné lett a legjobb európai forgatókönyv díja az Édes Emma, drága Böbe szkriptjéért.

A legtöbb jelölést magyar filmek közül Bereményi Géza műve, az Eldorádó kapta 1989–ben. A művész elnyerte a legjobb rendező díját, az alkotást jelölték a legjobb európai film Félix-díjára, Kardos Sándort a legjobb operatőr, Darvas Ferencet a legjobb zeneszerző, Bereményi Gézát a legjobb forgatókönyv, Eperjes Károlyt pedig a legjobb színész díjára.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„ Okos ember: azt mondja, amit én."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ