Isabelle Huppert és Benicio Del Toro a Kusturica-filmfesztiválon
Dátum: 2011. december 29., csütörtök, 9:06
Isabelle Huppert francia filmsztár, Benicio Del Toro Oscar-díjas amerikai filmszínész, a belga rendezőpár, a Dardenne-testvérek és Asghar Farhadi iráni rendező, az idei Berlinale Arany Medve-díjasa lesznek az ötödik Kustendorf szerbiai film- és zenei fesztivál (2012. január 17-23.) kiemelt vendégei.

Emir Kusturica többszörös fesztiváldíjas szerb filmrendező, a Mokra Gora hegységben, Belgrádtól 250 kilométerre délkeletre fölépített autentikus hegyi faluban alapította meg saját fesztiválját, amelyre már ötödik éve világhírű színészeket és rendezőket hív meg.

A Macskajaj rendezője belgrádi sajtóértekezletén elmondta, hogy

retrospektív vetítéseket tartanak és bemutatják a mozi két ikonikus figurájának filmjeit. Kim Ki-duc dél-koreai és Nuri Bilge Ceylan török filmrendező alkotásai közül látható lesz a 2010-ben forgatott Arirang című dél-koreai dokumentumfilm és a török rendezőtől a Once Upon a Time in Anatolia című mozi, amely idén a cannes-i filmfesztiválon a zsűri nagydíját kapta. Emellett a két rendezőnagyság workshopokat tart a fiatal szerb rendezőhallgatóknak.

Kusturica arról is beszélt, hogy 300 film, köztük 20 fiatal rendező munkája indul a versenyben az Arany, Ezüst és Bronz Tojásért. A nemzetközi zsűri elnöke Leila Hatami iráni színésznő lesz, aki a Nader és Simin - Egy elválás története című filmben nyújtott alakításáért Ezüst Medvét kapott az idei Berlinalén. A zsűri tagja lesz a kitüntetett film rendezője, Asghar Farhadi, Pierre Edelman francia producer és Zoran Cvijanovic szerb színész és producer is.

Belgium, Nagy-Britannia , Észtország, Olaszország, Kanada, Kirgizisztán, Macedónia, Mexikó, Németország, Lengyelország Portugália, Oroszország, az Egyesült Államok, Szerbia, Franciaország és Spanyolország filmesei képviseltetik magukat a Kustendorf fesztiválon.

A zenei programról újságírók megtudták, hogy föllép Palagaj Oroszországból, a Rosenberg Trió Hollandiából, a Stribor és Trovaci együttes Szerbiából, Adam Stinga Moldovából, a Sonido Gallo Negro együttes Mexikóból, valamint a Magyaroszágon is jól ismert Boban és Marko Markovic zenekar.

A fesztiválra 20 külföldi és 15 szerb újságíró akkreditáltatta magát és elmegy a fesztiválra a szerb kulturális miniszter, mert úgy tartja, hogy a program koncepciózus és minőségi.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„ Ha már Ádám evett a tudás fájáról, evett volna eleget."
Kner Izidor
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ