Esmények
Mintegy 180 egész estét betöltő játékfilmet láthatnak az érdeklődők a 45. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban, amely ünnepélyes keretek között pénteken este nyílik meg a híres nyugat-csehországi fürdővárosban.
Esmények
Claude Lelouch-nak adták át az első díjat a csütörtök este megnyílt 32. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon: a francia rendezőnek a világ filmművészetéhez való jelentős hozzájárulását ismerték el már a megnyitón egy kitüntetéssel, amelyet Alekszandr Avgyejev orosz kulturális miniszter nyújtott át neki.
Esmények
Három díjat is nyert az Alkonyat-sorozat, kettőt pedig a Harry Potter a brit filmes közönségdíjak átadásán a londoni Royal Festival Hallban.
Esmények
Magyar sikerrel zárult péntek este a normandiai Rouenben ötödik alkalommal megrendezett filmfesztivál. A közép- és kelet-európai filmeket felvonultató mustrán a nemzetközi zsűri Török Ferenc Koccanás című filmjének ítélte oda a fődíjat.
Esmények
Természeti katasztrófák után, éles viták kereszttűzében nyílik meg szerdán a 63. cannes-i filmfesztivál, amely a korábbiaknál több szempontból is gazdagabbnak ígérkezik.
Esmények
Vranik Roland Adás és Sopsits Árpád A hetedik kör című mozgóképeit díjazta az amszterdami fantasztikus film fesztivál zsűrije szombat este.
Esmények
Hat kontinens 13 országából 16 alkotás versenyezhet az Arany Pálmáért a 63. cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában, de a válogatás még nem végleges, a következő napokban várhatóan bővülni fog – jelentette be Thierry Frémaux művészeti igazgató csütörtökön Párizsban. A 63. cannes-i filmfesztivált május 12. és 23. között rendezik meg.
Esmények
Magyar film kapta a michigani Ann Arborban március végén 48. alkalommal megrendezett filmfesztivál legjobb külföldi filmjét illető trófeát. A több mint 20 ország részvételével megrendezett 170 mozgóképet felvonultató seregszemlén Nemes Gyula Letűnt világ című kísérleti filmjét díjazták.
Esmények
Kedden kezdődik a 41. Magyar Filmszemle. A február 8-ig tartó eseményt a budapesti Palace MOM Parkban Garas Dezső nyitja meg, majd levetítik Jancsó Miklós Oda az igazság című új alkotását. A versenyben 16 nagyjátékfilm, 33 kisjátékfilm, 30 dokumentumfilm, 7 tudományos-ismeretterjesztő és 9 tévéfilm indul.
Esmények
Az amerikai Sundance Filmfesztivál gyökereihez való visszatérés fontosságát hangsúlyozta Robert Redford az eseményt megnyitó sajtótájékoztatón.
Esmények
Önálló cigány filmfesztivál Magyarországon még nem volt, noha a különböző fesztiválokon szép számmal láthatunk a cigányságról készített filmeket.
Esmények
Az Adrenaline and Turbulence (Adrenalin és örvénylés) című magyar dokumentumfilm nyerte a fődíjat a francia Coupe Icare légifilm-fesztiválon – tájékoztatta a rendező az MTI-t hétfőn.
Esmények
A CineFest, azaz a miskolci Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja fődíját - a Pressburger Imre-díjat - a finn Thomas nyerte; Miika Soini játékfilmje az öregedésről fest minden pátosztól mentes képet a főszerepben Finnország egyik legjobb színészével - ismertette a szombati záró gálaest eredményeit Muszatics Péter, a fesztivál kommunikációs igazgatója.
Esmények
Marcel Raskin venezuelai filmrendező Fivér (Hermano) című alkotása nyerte el a 32. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Szent Györgyöt, amelyet a versenyzsűri elnökétől, Luc Besson francia rendezőtől vehetett át szombaton Moszkvában.
Esmények
Claude Lelouch francia filmrendező életműdíjának átadásával, valamint Egy nő és a férfiak című filmjének vetítésével csütörtökön nyílik a 32. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen a játékfilmek versenyében szerepel Mészáros Márta Kéthly Annáról szóló, Az utolsó jelentés Annáról című filmje.
Esmények
Kocsis Ágnes filmje, a Pál Adrienn elnyerte szombaton a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját a 63. cannes-i filmfesztivál második legjelentősebb, az Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű válogatásában.
Esmények
Ridley Scott Oscar-díjas filmrendező Robin Hood című kalandfilmjének díszbemutatójával szerda este hivatalosan kezdetét vette a 63. Cannes-i Filmfesztivál. A mustrát a film két főszeplője, Cate Blanchett és Russell Crow nyitotta meg.
Esmények
A vágyakozás napjaicímű filmjéért Pacskovszky Józsefet a Legjobb rendező díjával jutalmazta a jubiláló wiesbadeni filmfesztivál.
Esmények
Jiři Menzel Oscar-díjas cseh rendező lesz zsűri elnöke a II. CinePécs Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyet az Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz kapcsolódva október 4. és 10. között rendeznek.
Esmények
A fantasztikus Róka úr című, Oscar-díjra is jelölt animációs film magyarországi premierjével szerdán este kezdetét vette a 17. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapesten.
Esmények
Munkássága elismeréseként Jancsó Miklóst életműdíjjal tünteti ki a pozsonyi Febiofest nemzetközi filmfesztivál. A világhírű magyar filmrendező személyesen veszi át az elismerést vasárnap este Pozsonyban ünnepélyes keretek között.
Esmények
Öt kategóriában 95 alkotás száll versenybe a február 2-án kezdődő és 8-áig tartó 41. Magyar Filmszemlén – mondta Novák Emil, a szemletanács elnöke a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
Esmények
Vasárnap Los Angelesben 67. alkalommal adják át az Oscar-díj „előfutárának" is tekintett Arany Glóbusz (Golden Globe) filmdíjakat. A győztesek a hagyományok alapján jó eséllyel reménykedhetnek a filmvilág legrangosabb kitüntetésében, az Oscar-díjban is.
Esmények
Arany Hugó fődíjjal jutalmazta Kenyeres Bálint rövidfilmjét, A repülés története-ét a 45. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál, Észak-Amerika legrégebbi mozgókép versenye.
Esmények
Bár voltak új arcok a nyertesek között, nem okozott túl sok meglepetést az amerikai „televíziós Oscar-díjak" kiosztása: idén is a Reklámőrültek és A stúdió lett a legjobb tévésorozat a dráma, illetve vígjáték kategóriában. A tévécsatornák közül pedig – mint rendesen – az HBO gyűjtötte be a legtöbb trófeát.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„ Egy kiadó felkért, hogy írjak könyvet a festészeti eljárásokról. Megírtam. Mialatt dolgoztam rajta, megtanultam festeni."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ