Esmények
Ma kezdődik a CineFest, azaz a miskolci Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja; a rendezvényre 45 országból több mint 400 filmet neveztek, végül 5 kategóriában 77 alkotást vetítenek a borsodi megyeszékhelyen, a Művészetek Házában szeptember 11. és 20. között.
Esmények
Rekordszámú ország filmjei szerepelnek a szerda este megnyíló 66. Velencei Filmfesztivál programjában: összesen mintegy nyolcban alkotást vetítenek majd le.
Esmények
Kilencedik alkalommal rendezik meg Kecskeméten június 17-től 21-ig az animációs filmfesztivált, melynek kísérőrendezvénye a nemzetközi animációs játékfilm fesztivál és az amatőr filmesek alternatív találkozója - közölte Mikulás Ferenc fesztiváligazgató kedden.
Esmények
Kenyeres Bálint A repülés története című rövidfilmjének nemzetközi premierje a Rendezők Két Hete elnevezésű válogatásában lesz május 22-én Cannes-ban. A Magyar Filmunió május 13-án nyitja meg újra az International Village Magyar Pavilonját.
Esmények
Idén is impozáns felhozatalból, 78 országból érkező több, mint 1300 benevezett alkotásból válogatta ki az előzsűri azt a 67 filmet, amelyet a kortárs filmekre nyitott nézők a fesztiválon megtekinthetnek.
Esmények
Minden előzetes várakozásra rácáfolva perui-spanyol koprodukciós film nyerte a berlini nemzetközi filmfesztivál, a Berlinale fődíját, az Arany Medvét szombat este. A Katalin Varga című brit-román-magyar koprodukciós film a kiemelkedő művészi teljesítményért járó Ezüst Medvét kapta
Esmények
Kedden kezdődik a 40. Magyar Filmszemle a dokumentum- és tudományos, ismeretterjesztő filmek versenyével; a február 3-ig tartó esemény hivatalos nyitóünnepsége csütörtökön lesz a Budapest Kongresszusi Központban. A szemlét Törőcsik Mari színművész nyitja meg, majd levetítik Kenyeres Bálint A repülés története című új filmjét.
Esmények
Nemes Jeles László második rövidfilmje, a The Counterparta bukaresti Dakino filmfesztiválon elnyerte a fődíjat. A szombat este véget ért seregszemle Nemes Gyula Letűnt világ című filmjét különdíjjal méltatta.
Esmények
Kiemelkedő művészi értékeiért Tolnai Szabolcs filmjét, a Fövenyórá-t díjazta a thesszaloniki nemzetközi filmfesztivál zsűrije. Görögország rangos seregszemléje november 23-án ért véget.
Esmények
Tizenegy új olasz filmmel találkozhat a magyar közönség a budapesti Puskin moziban a csütörtökön kezdődő MittelCinemaFest – Közép-Európai Olasz Filmfesztiválon.
Esmények
Vörös bársony helyett zöld, újrahasznosított műanyag flakonokból készült szőnyegen vonultak a fel a hírességek, köztük Julainne Moore és John Woo a Tokiói Filmfesztivál szombati megnyitó ünnepségén; a szín- és anyagváltozás a seregszemle idei témájára, a környezetvédelemre hívja fel a figyelmet.
Esmények
A legendás német rendező, Rainer Werner Fassbinder filmjeit vetítik október 11. és 19. között több budapesti moziban: a provokatív, világhírű alkotásokat felvonultató vetítéssorozatot a nemrég elhunyt festőművész, El Kazovszkij emlékének szentelik a szervezők.
Esmények
Október 7 és 14-e között immáron negyedik alkalommal rendezik meg Pécsett a Moveast Nemzetközi Filmfesztivált. A fesztivál a közép-, és kelet-európai első nagyjátékfilmes rendezőknek kínál bemutatkozási lehetőséget egy pénzdíjas verseny keretében.
Esmények
Pénteken délután a miskolci Színészmúzeumban a Gaál Franciska-kiállítás megnyitójával, majd ezt követően a Művészetek Házában tartandó gálaesttel elkezdődik a 6. CineFest, azaz a miskolci Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja.
Esmények
A The Greatest című, Shana Feste rendező jegyezte amerikai film vetítésével pénteken este ünnepélyesen megnyílt a 44. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban; a versenyfilmek között Magyarországról Pálfi György Nem vagyok a barátod című filmje szerepel, Báron György kritikus személyében pedig magyar elnöke van a dokumentumfilmes zsűrinek.
Esmények
Peter Docter Up (Fel!) című egész estés animációs filmjének díszbemutatójával szerda este kezdetét vette a 62. Cannes-i Filmfesztivál. A mustrát a film főszeplőjének hangját kölcsönző Charles Aznavour énekes és Hafsia Herzi színésznő közösen nyitották meg.
Esmények
A budapesti Lengyel Intézet a Budapest Filmmel közösen idén immár 15. alkalommal rendezi meg a kortárs lengyel filmek szemléjét, a Lengyel Filmtavaszt. A 2009. május 7 – 15 között zajló rendezvénynek Budapesten a Művész mozi, Szegeden pedig a Belvárosi mozi ad otthont.
Esmények
Mintegy harminc európai ország dokumentumfilmjei szerepelnek a Dialektus Európai Dokumentum- és Antropológiai Film Fesztivál 2009 versenyprogramjában; a kedden kezdődő ötnapos budapesti mustra több helyszínen, kísérőprogramokkal várja az érdeklődőket – hangzott el a csütörtöki fővárosi sajtótájékoztatón.
Esmények
Csaknem 390 film szerepel az idei berlini nemzetközi filmfesztivál programjában, a csütörtökön kezdődő Berlinale fődíjáért, az Arany Medvéért a világ minden tájáról összesen 18 film versenyez.
Esmények
A Moto című, életrekelő graffitiket ábrázoló olasz alkotás kapta az Anilogue 2008. Nemzetközi Animációs Fesztivál fődíját - tájékoztatták a fesztivál szervezői csütörtökön.
Esmények
Szabó István Oscar-díjas magyar filmrendező szombaton este Pozsonyban átvette a 10. nemzetközi filmfesztivál különdíját. A kitüntetést a fesztivál rendezőbizottsága ajándékozta neki a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásának elismeréseként.
Esmények
Salamon András Meséld el… cím alkotása nyerte el a 28. Amiens-i Nemzetközi Filmfesztivál rövidfilm díját, valamint a SIGNIS-zsűri elismerő oklevelét.
Esmények
Október 28-án ismét Animáció Világnapja, melynek megünneplését az ASIFA (International Animated Film Association) kezdeményezte 2002-ben. Erre a napra esett a mozgókép-vetítés egyik úttörője, Emile Reynaud Optikai Színházának első nyilvános vetítése Párizsban, a Grévin Múzeumban 1892-ben.
Esmények
A mai magyar filmek, a hollywoodi magyar klasszikusok és Jancsó Miklós életmű-válogatása alkotja a 8. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál három pillérét - vázolta fel a programot Bokor Balázs Los Angeles-i főkonzul összegzésben.
Esmények
Október 7 és 14-e között immáron negyedik alkalommal rendezik meg Pécsett a Moveast Nemzetközi Filmfesztivált. A fesztivál a közép-, és kelet-európai első nagyjátékfilmes rendezőknek kínál bemutatkozási lehetőséget egy pénzdíjas verseny keretében.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„A holtak kötelessége felnyitni az élők szemét."
Maurice Maeterlinck
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ