Esmények
A Budapest Film és a Spanyol Nagykövetség jóvoltából idén május 3. és 8. között az Ibériai-félsziget filmművészetének legizgalmasabb alkotásai peregnek a Művész mozi gyöngyvásznán.
Esmények
Szabó István nyerte el a legjobb rendező díját a tiburoni filmfesztiválon. A kaliforniai Tiburonban március utolsó hetében 90 ország részvételével rendezték meg a nemzetközi filmszemlét, melyen összesen 250 filmet mutattak be, köztük Szabó István Rokonok című művét.
Esmények
Április 10–14-között rendezik meg a Dialektus, Európai Dokumentum- és Antropológiai Filmfesztivált Budapesten a Marczibányi Téri Művelődési Központban.
Esmények
A San Jose-i Cinequest-en, Észak-Kaliforniai nemzetközi filmfesztiválján, Kocsis Ágnes Friss levegő című filmjéért elnyerte a Global Vision díjat. Az elismeréssel olyan egyetemes kérdéseket felvető filmalkotásokat jutalmaznak, melyekben a művészi útkeresést és történetmesélést személyesség és érzelmesség hatja át. Kocsis Ágnes rendezői diplomafilmjét a Cinequest fesztivál Global Landscapes kategóriájában bemutatott 27 alkotás közül választották ki.
Esmények
Magyar film lett a közönség kedvence Portugália legnagyobb nemzetközi filmfesztiválján. Vasárnap este ért véget Portóban a 27. alkalommal megrendezett Fantasporto, a nagyszabású filmünnepen, több mint 100 játékfilmet mutattak be, melyek közül a közönségdíjat Pálfi György Taxidermia című filmje nyerte el. A tíznapos fesztivál vetítéseire 85000 néző váltott jegyet a portugál kikötővárosban.
Esmények
Egy többször megfilmesített klasszikus regény újabb filmes adaptációja, a testi szenvedélyből kialakuló igaz szerelem születésének felkavaró történetéről szóló Lady Chatterley című alkotás összesen öt kategóriában nyerte el a francia Oscar-díjnak számító César-díjat.
Esmények
Bogdán Árpád Boldog új élet címû filmje elismerõ oklevelet kapott az 57. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.
Esmények
Az 1963-ban elhunyt Edit Piaf világhírű francia sanzonénekes életéről szóló La Vie en Rose című film bemutatásával nyílt meg csütörtök este az 57-ik berlini filmfesztivál.
Esmények
Életműve elismeréseként Mészáros Mártát az 57. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Berlinale Kamera Díjjal tünteti ki február 13-án.
Esmények
Fábri Zoltán emlékének szentelik a 38. Magyar Filmszemlét, amely kedden este nyílik meg Budapesten. A filmes seregszemléhez kapcsolódóan életmű-kiállítást rendeznek a 90 éve született, Kossuth-díjas filmrendező tiszteletére a Magyar Nemzeti Galériában.
Esmények
Herskó János filmrendezőnek ítélték az idén a magyar filmkritikusok életműdíját; az ez évi filmkritikusi elismeréseket pénteken adták át Budapesten.
Esmények
Oscar-díjra jelölték M.Tóth Géza Maestro című rövid animációs filmjét.
Esmények
A 26. Sundance Filmfesztivált január 18-28. között rendezik meg az Egyesült Államokban.
Esmények
Több mint nyolcvan film indul a Mediawave fesztivál ez évi versenyében; az április 27-én kezdődő nemzetközi filmművészeti és zenei rendezvénysorozat programjait kedden ismertették Győrött.
Esmények
Április 12-én, csütörtök este az Uránia Nemzeti Filmszínházban veszi kezdetét a 14. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. A nyitófilm Nick Cassavetes Alpha Dog című krimije, mely az FBI történetének legkeresettebb legfiatalabb bűnözõje, Jesse James Hollywood életét meséli el.
Esmények
Idén immár tizenegyedik alkalommal, a hagyományoknak megfelelően április 16-25. között tartják a Francia Filmnapokat. Esetleg még kiegészülhet a filmnapok jelenleg tervezett programja, de az már bizonyos, hogy Budapest mellett Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Miskolcon, Győrött és Kecskeméten nézheti meg a közönség a legfrissebb francia filmtermés legjavát.
Esmények
Mexikóváros grandiózus nemzetközi filmfesztiválján Pálfi György nyerte el a legjobb rendező díját Taxidermia című művéért. A trófeát a rendező személyesen vette át a záróünnepségen.
Esmények
Martin Scorsese és A tégla című film diadalát hozta hétfőre virradóra a Oscar-díj 79. gálaestje a hollywoodi Kodak színházban.
Esmények
Minden előzetes várakozásra rácáfolva, kínai film, a Vang Csüan-an (Wang Quan-an) által rendezett Tuya's Marriage (Tuja házassága) című film kapta az 57. berlini filmfesztivál, a Berlinale fődíját, az Arany Medvét szombaton este.
Esmények
Mészáros Mártát a Berlinale Kamera-díjával tüntették ki kedden este életművének elismeréseként.
Esmények
Bollók Csaba filmje, az Iszka utazása és Rohonyi Gábor Konyec – Az utolsó csekk a pohárban című munkája nyerte el a legjobb játékfilmnek járó díjat a kedden véget ért 38. Magyar Filmszemlén.
Esmények
Kitüntetések átadásával és Sándor Pál Noé bárkája című filmjének vetítésével ma kezdődik meg a 38. Magyar Filmszemle, Budapesten.
Esmények
Több adaptáció is szerepel a kedden megnyíló 38. Magyar Filmszemle játékfilmes versenyében, amelyben tizenhét alkotás kapott helyet – tartalmazza az eseményre megjelentetett programfüzet.
Esmények
Beverly Hillsben bejelentették a 79. Oscar-díj jelöltjeinek névsorát. A jelöltek között van Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr, rendező, aki most Brian de Palma Fekete Dália című filmjének operatőri munkájával érdemelte ki a kiválasztottak közé kerülést.
Esmények
Az Oscar-díjra nevezett külföldi filmek közül kilenc került be abba a csoportba, amelynek tagjai közül néhány nap múlva választják ki a díjra jelölt öt alkotást. A listán nem szerepel magyar film.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„ A tévedés többnyire olyan igazság, amely eltévesztette a maga időpontját."
Étienne Rey
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ