Huszonkét film a berlini fesztivál főprogramjában
Dátum: 2011. január 19., szerda, 7:32
Összesen huszonkét filmet vetítenek a februári Berlini Nemzetközi Filmfesztivál főprogramjában. A Berlinale szolidaritása jeléül műsorra tűzi Dzsafar Panahi bebörtönzött iráni ellenzéki filmes egy alkotását is - jelentették be kedden a fesztivál szervezői.

A 61. Berlinale Arany Medve-díjáért a 22 filmet felvonultató főprogram 16 alkotása, köztük Tarr Béla A torinói ló című munkája versenyez a február 10. és 20. között zajló filmmustrán.

A programban három 3D-s produkció is bemutatkozik. Werner Herzog Cave of Forgotten Dreams (Elfelejtett álmok barlangja) című 3D-s dokumentumfilmjének európai premierjét a fesztivál fő helyszínén, a Berlinale Palast vetítőtermében tartják. A német rendező a dél-franciaországi Chauvet-barlang páratlan őskori barlangrajzairól forgatta filmjét.

A versenybe meghívott alkotások között van a dél-koreai Le Jun-ki Szaranganta, szarangadzsi annunta (Jöjj eső, jöjj napfény) című filmje, az El premio (A díj) című mexikói-francia-lengyel-német koprodukció, a francia Michel Ocelot Les contes de la nuit (Az éjszaka meséi) című 3D-s animációja, a Margin Call című amerikai dráma Kevin Spacey, Jeremy Irons és Demi Moore főszereplésével, valamint a Ralph Fiennes rendezésében forgatott Coriolanus is.

Versenyen kívül mutatkozik be többek között Wim Wenders Pina Bausch német táncos-koreográfusról készített, Pina című háromdimenziós táncfilmje, Jaume Collet-Serra Ismeretlen férfi című thrillere Liam Neesonnal és Diane Krugerrel a főszerepben, valamint A félszemű című, Oscar-esélyesként emlegetett western a Coen testvérektől.

Mint Dieter Kosslick, a fesztivál igazgatója kedden elmondta, a Berlinale Dzsafar Panahi filmjeinek vetítésével és az iráni cenzúráról megrendezett diskurzussal tiltakozik a politikai okok miatt bebörtönzött ellenzéki iráni filmesre hazájában kiszabott drasztikus büntetés ellen. A Berlinale szervezői korábban a fesztivál nemzetközi zsűrijébe invitálták Panahit, akit azonban decemberben hat évi börtönbüntetésre ítéltek Iránban, egyúttal húsz évre eltiltották az ország elhagyásától és a filmezéstől.

A Berlinale február 11-én, az iráni forradalom évfordulóján műsorára tűzi Panahi Pályán kívül című - a 2006-os Berlinalén a zsűri nagydíjával kitüntetett - filmjét.

A Berlinale díjainak ünnepélyes kiosztására február 19-én kerül sor. A fesztivál zárófilmjeként az Arany Medve-díjas alkotást láthatja a közönség - írta a filmmustra honlapja, a berlinale.de.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„ Lehet bűn nélkül élni? Az nem is élet. Ezt még némely keresztény szentek is sejtették."
Füst Milán
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ