Filmeseink a 61. Berlinálén
Dátum: 2011. február 8., kedd, 12:09
Tarr Béla filmjének világpremierje, Kárpáti György Mór vizsgafilmje, Mundruczó Kornél és Nagypál Orsi új filmtervei és öt ifjú magyar a Talent Campuson – csütörtök este kezdődik a világ filmművészetének és filmiparának nagyszabású seregszemléje, a berlini filmfesztivál.

Február 10-én csütörtök este immáron 61. alkalommal kezdődik a német fővárosban a film nagyszabású ünnepe és egyben a filmipar szakmai találkozója, a Berlinale. Az 1951-ben alapított seregszemle az év első kihagyhatatlan randevúja; a filmvilág legfontosabb nemzetközi eseménye a májusi cannes-i fesztivál előtt.

Hosszú évek után újra lesz magyar versenyfilm a berlini nemzetközi filmfesztiválon. A filmművészet kiemelkedő újdonságait felvonultató versenyprogramban lesz Tarr Béla A torinói ló című új mozgóképének világpremierje. A fesztivál fődíjáért, a berlini Arany Medvéért 16 alkotás kelhet versenyre idén, köztük Tarr új filmje. A nemzetközi zsűri elnöke Isabella Rossellini.

A torinói ló nemzetközi koprodukcióban készült a T.T. Filmműhely, a francia MPM Film, a svájci VEGA Film, a német zero Fiction és az amerikai Werc Werk Works részvételével, a Magyar Mozgókép Közalapítvány, az OKM és az NKA támogatásával. Tarr Béla nyolcadik játékfilmjét állandó alkotótársaival közösen jegyzi: a forgatókönyv Krasznahorkai László és Tarr Béla közös műve, a film társrendezője és vágója Hranitzky Ágnes, zeneszerzője Víg Mihály. A torinói ló című filmet Fred Kelemen fényképezte, delegált producere Téni Gábor.
A film főbb szerepeiben a Tarr-filmekből jól ismert Bók Erika, Derzsi János és Kormos Mihály látható.

A torinói ló című film világpremierjére az alkotók jelenlétében kerül sor február 15-én este az 1600 férőhelyes Berlinale Palast-ban.

A 24 új rövidfilmet felvonultató rangos versenyben, a Berlinale Shorts-ban Kárpáti György Mór mutatkozhat be Erdő című filmjével. A 12 perces fekete-fehér alkotás a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a KMH Film, a KraatsFilm és az Inforg Stúdió együttműködésének gyümölcse, mely a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült.

Kárpáti György Mór (1984) a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakos végzős hallgatója Enyedi Ildikó osztályában. Az Erdő a negyedéves vizsgafilmje volt. „Az erdőben gyilkosság történik. Balázs ijesztően közel kerül az ügyhöz. Az élmény egyre jobban nyugtalanítja.” – olvasható a film szinopszisában.

Idén először két új magyar filmtervet is meghívott a 8. Berlinale Co-Production Market. A filmszakma egyik legfontosabb koprodukciós platformján közel félezer producer vesz részt, hogy a fejlesztési szakaszban lévő filmtervek javát az elsők között ismerhesse meg. 352 pályázatból választották ki a szervezők a 24 filmtervet, amelyek között van Nagypál Orsi és Mundruczó Kornél legújabb projektje.

Pusztai Ferenc (KMH Film) a Friss levegő, A nyomozó, Pál Adrienn című kiemelkedő filmek után a London Film School-on végzett Nagypál Orsi első játékfilmtervével kapott meghívást Berlinbe. A Balatoni tengeralattjáró című projekt a 80-as évekbe repít vissza: „Kelet- nyugatnémet találkozások a Balaton partján egy 11 éves magyar srác szemszögéből. NDK-nudisták, kánikula és családi viszályok egy foszladozó rendszerben, ahol a mindennapi abszurditás már normálisnak számít.”

A koprodukciós vásár további magyar meghívottja A repülő ember című filmterv, melyet Mundruczó Kornél és Petrányi Viktória producer (Proton Cinema) jegyez. „Valahol messze Ázsiában, egy titkos intézetben különös gyermekeket képeznek ki csodatevőknek. Ariel, a 18 éves fiú, egy olyan képességre tesz szert, amit sohasem kért: egy kísérlet eredményeképp megtanul repülni. Váratlan tudását felhasználva megszökik, hogy Nyugaton, a lehetőségek világában fedezze fel a szabad életet.” – áll a film szinopszisában. Az európai koprodukcióban megvalósítandó film Mundruczó szerint „egy nyitás a közönség felé, ami számára már évek óta igazi kihívás”, és ezzel a témával valóban lehetősége nyílhat erre.

A producerek személyesen mutatják be a filmterveket Berlinben 2011. február 13-15. között. http://www.berlinale.de

 

A legfiatalabb filmesek találkozójára, a Berlinale Talent Campus-ra öt magyar tehetség kapott meghívást: Cristina Grosan, a MOME hallgatója, Hörcher Gábor rendező-producer, Pacsay Attila (Maestro, Ergo, Mama, Érintés) zeneszerző, valamint Pálos Gergely és Rév Marcell (Itt vagyok), a Színház- és Filmművészeti Egyetem operatőr szakos hallgatói vehetnek részt. http://www.berlinale-talentcampus.de

A közép-európai forgatókönyvek fejlesztésére létrehozott varsói székhelyű ScriptEast workshop egész éven át tart; második állomása a berlini filmfesztivál, ahol a meghívott forgatókönyvek alkotói a nemzetközi filmszakma elitjéből érkező mentorokkal találkoznak. A ScriptEast szakmai fórumon Divinyi Réka és Herendi Gábor Ten Commandments és Miklauzic Bence és Lengyel Ferenc Car Park című forgatókönyveinek fejlesztése folytatódik Berlinben. http://www.scripteast.pl


A Collegium Hungaricum Berlin 2011. február 12-16. között negyedik alkalommal rendezi meg a Cinema Total-t, a „magyar kultúrpolitika és -diplomácia állandó hozzájárulását Európa egyik legfontosabb filmes rendezvényéhez, a Berlinale-hoz”. Bővebb információ a programokról: http://www.hungaricum.de

A rendezvény nyitófogadása, melyre február 12-én kerül sor, a Magyar Filmunió berlini magyar fogadása egyben.

A Berlinale szakmai rendezvényén, a European Film Marketen a Magyar Filmunió a fesztivál teljes ideje alatt várja partnereit és a magyar film iránt érdeklődő szakmabelieket:

Magyar Filmunió @ EFM / Február 10-18. / Hungarian Films: Stand No.107
Telefon: +49 30 498 779 432

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
 
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
Aforizmák
„ Akinek nincs szíve, az csak a fülére hallgat."
Pascal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ