Szolidaritási akció Dzsafár Panahi mellett a Berlinale-n
Dátum: 2011. február 12., szombat, 11:39
Dzsafár Panahi iráni rendezőről, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének politikai okok miatt hiányzó tagjáról szólt a pénteki nap a Berlinalén: a filmes szakma tiltakozó akciót szervezett, és levetítették a művész Pályán kívül című filmjét is. Kevin Spacey amerikai színész szégyennek nevezte, hogy Panahi nem lehet jelen a rangos filmmustrán.

Dzsafár Panahit hazájában hatévi börtönbüntetésre ítélték, emellett 20 évre eltiltották az alkotói tevékenységtől. A rendező nem hagyhatja el Iránt, ahol rendszerellenes propagandatevékenység miatt ítélték el. Panahi fontos szereplője volt a Mahmúd Ahmadinezsád vitatott újraválasztása után kibontakozó ellenzéki megmozdulásoknak 2009-ben.

A művész idén tagja lett volna a versenyben lévő nagyjátékfilmekről döntő nemzetközi zsűrinek, amelyet Isabella Rossellini színésznő vezet. Épp Rossellini volt az, aki pénteken felolvasta Panahi üzenetét, s Dieter Kosslick fesztiváligazgató szerint az iráni rendező telefonon keresztül fültanúja volt a pályatársak szolidaritási akciójának. "Mint társadalomkritikus filmkészítő azzal kell szembesülnöm, hogy többé nem mutathatom be népem gondjait" - tolmácsolta Dzsafár Panahi szavait Rossellini. "De nem szűnök meg arról álmodni, hogy húsz év múlva e gondok közül már egy sem létezik majd, és akkor, ha ismét módomban áll, hazám jólétéről készítek majd filmeket" - írta a rendező.

A Berlinben 2006-ban Ezüst Medve-díjat nyert művész mellett a német és a nemzetközi filmszakmán túl politikusok is kiálltak, jelen volt a megmozduláson Claudia Roth német politikus, a zöldek vezetője.

Rafi Pitts iráni rendező, Panahi Párizsban élő kollegája nagyon fontosnak nevezte a szolidaritás megnyilvánulását. "Bízzunk abban, hogy Dzsafár Panahi itt lehet, mielőtt véget ér a fesztivál" - fogalmazta meg a pályatársak reményeit. Kevin Spacey Oscar-díjas amerikai színész úgy fogalmazott, Panahi jó példája azoknak, "akik a szabadságért küzdenek Iránban, Egyiptomban és Fehéroroszországban", a Nyugatnak pedig segítenie kell ezeket a hangokat - tette hozzá. "Szégyen, hogy Panahi nincs jelen" - mondta.

Az idei Berlinalén a hagyományos színek mellett zöldben is pompáznak medvék, ez volt a színe az iráni ellenzéki mozgalomnak. A Tageszeitung című napilap pénteken zöld nyomásban jelent meg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„ Hogy szerelmes vagy, az nem ok arra, hogy szeressenek."
Hippolyte Taine
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ