Ralph Fiennes rendezőként mutatkozik be
Dátum: 2011. február 14., hétfő, 18:30
Rendezőként mutatkozik be hétfőn a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ralph Fiennes, aki Szerbiában forgatott Shakespeare-feldolgozásával, a Coriolanus című filmmel érkezett a Berlinaléra. Mint sajtótájékoztatóján elmondta, már tíz éve foglalkoztatta William Shakespeare színművének újraértelmezése.

Fiennes maga is játszik a filmben, ő alakítja Coriolanust. Partnere Vanessa Redgrave, Brian Cox, valamint Gerard Butler. Rendezőként a brit művész ragaszkodott Shakespeare klasszikus nyelvéhez, a történetet azonban a jelenkorba, a délszláv háború korszakát idéző környezetbe ültette át. A Berlinale főprogramjában versenyfilmként szereplő Coriolanus díszbemutatóját hétfőn este tartják a filmpalotában.

A rendezői székbe első alkalommal beülő Ralph Fiennes Berlinben elmondta: tíz éve Londonban színpadon alakította Coriolanust, a gyűlölt római hadvezért.

"Már akkor úgy gondoltam, hogy a darabnak napjainkban is van mondanivalója, erős a kapcsolata a jelennel" - mondta a sajtótájékoztatón a brit művész. Hozzátette: úgy érzi, John Logan forgatókönyvíróval sikerült jól megragadniuk a darabot. Ralph Fiennes szerint Shakespeare művei azért örökérvényűek, mert az író a közönségnek teszi fel kérdéseit, rájuk bízza a válaszok felkutatását. "Sok olyan dolog zajlik a világban, Csecsenföldön, Irakban, Afganisztánban, amelyekre - és a nagyhatalmakra - igaz lehet, ami a darabban áll - fogalmazott Berlinben a színész-rendező.

Coriolanus ellenlábasát, Aufidiust Gerard Butler alakítja. A népszerű színész emlékeztetett arra, hogy éppen a Coriolanus volt az első darab, amelyben játszott.

"Fantasztikus volt együtt dolgozni Ralph Fieness-szal és a többiekkel, le voltam nyűgözve" - értékelte a közös munkát a színész, aki - mint mondta - kifejezetten élvezte, hogy klasszikus szerepben játszhatott. A film koncepcióját is nagyon érdekesnek találta, és a fizikai felkészülésre is külön gondot fordított. "Coriolanusnak valódi, egyenrangú ellenfélre volt szüksége" - mondta Ralph Fiennes, utalva azokra a jelenetekre, amelyekben a két karakter egymásnak feszül, de egyikük sem tud felülkerekedni a másikon.

Coriolanus anyját, Volumniát Vanessa Redgrave alakítja a 122 perces filmben. A színésznő megemlítette, számára nem jelentett gondot a shakespeari nyelv, az archaikus angol nyelvvel már gyerekkorában "barátságot kötött", ez részben annak köszönhető, hogy sokat jártak templomba, és ott is ezt a klasszikus stílust használták.

A rendezői munkáról szólva Ralph Fiennes kifejtette: színészként akkor érezte magát a legjobban, amikor együttműködés volt a rendező és közte, ha a rendező kikérte a színészek tanácsát. A filmkészítés ötletek és elképzelések özöne, nagyra tartottam mindenki részvételét - fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy kitart-e a rendezés mellett, a művész igennel válaszolt.

"Szeretnék visszatérni ehhez a munkához" - mondta. Megjegyezte azonban, hogy nagyon nehéz dolguk volt, mert független filmet forgattak, így az anyagi háttér rendkívüli erőfeszítések árán állt csak össze.

Ralph Fiennes úgy vélekedett, Németországban nagyon jól ismerik a Coriolanus színművet, így különösen örül, hogy Berlinben mutathatja be filmjét.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„ A jóságnak legyen ökle."
Jevgenyij Jevtusenko
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ