Először önálló szekcióban az animációk
Dátum: 2011. május 4., szerda, 7:21
Első alkalommal szentelnek önálló versenyszekciót az animációs alkotásoknak a 42. Magyar Filmszemlén május 5. és 8. között.

Az idei mustrán fontos szerep jut az animációnak, a versenyprogramba 11 alkotást válogatott be a Báron György, Féjja Sándor, Varga Csaba filmes szakemberekből álló előzsűri. A legjobb alkotásnak járó díjért száll harcba Ballai Tóth Roland Ára 2,70 Ft, Békés Rozi Villamos, Bertóti Attila Ariadné fonala, Farkas Júlia Izmos királylányok, Hegedüs 2 László Rögtön jövök, M Tóth Éva Zenit, Molnár Tünde Simon vagyok, valamint Rófusz Kinga A sellő és a halász című filmje, csakúgy mint az Orsolya Szederkényi Bellától, Tóth Roland Gondolatok a pincében, Wonház Annamária Falun címet viselő munkája.

A magyar animáció mesterei szekcióban vetítik Cakó Ferenc Érintés, Gyulai Líviusz Az őrangyal, Jankovics Marcell Az ember tragédiája, Richly Zsolt Kőműves Kelemen, Rófusz Ferenc Ticket/Freedom, illetve Szoboszlay Péter 100 éve történt - A világot jelentő deszkák című alkotását.

Szép számban tűznek műsorra animációs gyerekfilmeket a szemlén, a közönség összesen 16 mesefilmet láthat, például a Bóbita, a Becsinált leves, a Jövős-menős karácson, a Csillagszedő Márió vagy épp a A hazudós egér című filmet.

A Moholy Nagy Művészeti Egyetem filmösszeállításában kilenc alkotást vetítenek, ezek címe Mime Appétit (rendező: Bucsi Réka, Varga Petra), Öt, hat, hét (Fekti Balázs), Mézes-mázos (Jurik Kristóf, Tóth Luca), Ill Nino - Finger paiting (Kádár Róbert), Változás (Kiss Virág), Szent Péter Daciája (Kreif Zsuzsanna), Sodrás - Corriente (Szabó Dorottya), Szofita land (Tari Zsófia).

Az animációs versenyszekció zsűrijében Báron György filmkritikus, egyetemi tanár, Radu Igazság animációs rendező, festőművész és Varga Balázs filmtörténész foglal helyet.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
Aforizmák
„ A probléma csak ennyi: művész tudsz-e maradni, miközben felnőtté válsz, mert minden gyermek művész."
Pablo Picasso
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ