Húsz év magyar dokumentumfilmjei egy kötetben
Dátum: 2011. május 5., csütörtök, 18:28
Csaknem húsz év magyar dokumentumfilmjeit gyűjti egybe Tóth Klára A láthatatlan ország című kötete, amelyet csütörtökön mutatott be a 42. Magyar Filmszemle kísérőprogramjaként a könyvet megjelentető Magyar Szemle Alapítvány az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Tóth Klára a könyvbemutatón elmondta: A magyar dokumentumfilm és a média 1992-2010 alcímet viselő kötet szubjektív áttekintést nyújt. Inkább publicista, mint filmkritikusi attitűddel írott cikkekről van szó - tette hozzá.

Mint mondta, a könyv címe arra utal, hogy az országnak az a képe, amely a dokumentumfilmekben látható, nem igazán látszik a mai "virtuális valóságot dömpingelő" médiában. Van egy Magyarország, amelyet mutat a televízió, és van az a Magyarország, az a láthatatlan, amely a dokumentumfilmek javából ismerhető meg igazán - mutatott rá.

Szólt arról, hogy például rengeteg cigánysággal foglalkozó dokumentumfilm készül, de ezek nem jutnak el azokhoz, akik a döntéseket hozzák. Hozzáfűzte: nagy álma volt egy parlamenti filmklub elindítása.

Gróh Gáspár irodalomtörténész, a kötet szerkesztője elmondta, hogy A láthatatlan ország Tóth Klárának a Magyar Szemle című folyóiratban megjelent, döntően a dokumentumfilmekről szóló kritikáinak gyűjteménye.

Beszélt arról, hogy az elmúlt 40 évben a dokumentumfilm mint filmes szociográfia betöltött egy fontos küldetést, de az elmúlt 20-25 évben elvesztette valódi húzóerejét. Ugyan még elkészülnek a nagyszerű filmalkotások, de a közönség számára nem hozzáférhetőek - mutatott rá.

Kodolányi Gyula, író-költő, a Magyar Szemle főszerkesztője úgy vélte: a magyar értelmiségnek ki kell harcolnia, hogy a közszolgálati csatornákon megfelelő időben rendszeresen adjanak dokumentumfilmeket. Jó volna létrehozni egy dokumentumfilmeket vetítő csatornát is - tette hozzá.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ A kétségbeesés lépcsőfokai felfelé vezetnek."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ