Hogyan tovább a magyarországi filmgyártással?
Dátum: 2011. május 8., vasárnap, 11:04
A Magyar Nemzeti Filmalap felállításának és működési koncepciójának hétfői bejelentését követően a 42. Magyar Filmszemle harmadik napján, szombaton délelőtt az új támogatási struktúra működéséről, feltételeiről egyeztettek filmszakmai képviselők Andrew G. Vajna kormánybiztossal és Havas Ágnes tanácsadóval az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Pataki Ági producer a normatív rendszer megszűnésével kapcsolatban aggályának adott hangot, és rákérdezett néhány, az új struktúrát és koproduceri munkát érintő problémára. „Mi csak az elénk kerülő forgatókönyvekről fogunk dönteni. Ha nem alkalmas egy ötlet a megfilmesítésre, nem fogjuk támogatni csak azért, mert esetleg van már benne külföldi partner” – válaszolt Andrew G. Vajna. Hozzátette: „a hozzánk pályázott anyagokat egy jól átlátható pontrendszer alapján bíráljuk majd el. Amennyiben egy könyv hiányos, de jó elképzeléseket látunk benne, a problémák átbeszélésével javasolni fogjuk a további fejlesztést.”

A forgatókönyvírás financiális alapjáról Vajna elmondta, hogy eleinte elsősorban a filmötletekre és fejlesztésükre koncentrálnak, amire várhatóan háromszáz millió forintot költenek majd az első évben. A támogatásban részesülő forgatókönyvek fejlesztéséről a kormánybiztos azt nyilatkozta, folyamatosan látni szeretnék majd az írói munka fejlődését, a készülő forgatókönyv új oldalait. Havas Ágnes hozzáfűzte, ezzel nem az alkotói folyamat akadályozása a céljuk, hanem a konzultációs lehetőség fenntartása. „Ugyanezen elképzelés szerint már a forgalmazás koncepcióját is tisztázni kívánjuk az előkészítési folyamat során. A gyártásban pedig felügyelői szerepet képzelünk el úgy, hogy az alap szakembereinek segítségével láthassuk az esetlegesen felmerülő financiális problémákat. Fontos időben látnunk, ha például több pénz kell a forgatáshoz. Ebben az esetben átvizsgáljuk, hogy van-e erre lehetőség” – magyarázta a tanácsadó.

A dokumentum- és tudományos-ismeretterjesztő filmek még kialakulóban levő támogatási rendszerére vonatkozólag Havas Ágnes elmondta: ez egészében a Médiahatósághoz fog tartozni, aminek illetékesei még egyeztetnek a televíziós csatornákkal a kérdéskörről. A beszélgetésen résztvevő szakemberek hangsúlyozták, az új alapon kívül fontos lenne létrehozni egy ettől függetlenül működő támogatói rendszert is. Kisfaludy András rendező felhívta a figyelmet arra, hogy a dokumentumfilm a tervezett átalakulások fényében megrendelésre készülő, televíziós műfajjá válik, és kevésbé tud majd a jövőben hozzájárulni a magyar nemzeti kultúra fejlesztéséhez. 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
 
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
Aforizmák
„Ha kacagok a földi dolgokon, azért van, hogy ne sírjak."
George Gordon Byron
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ