Bernardo Bertolucci 3D-s filmre készül
Dátum: 2011. május 12., csütörtök, 11:39
Bernardo Bertolucci alkotókedvét is felébresztette a 3D technika, Io e te (Én és te) című következő filmjét háromdimenziósra tervezi.

Az olasz filmrendező, akit a Cannes-i Filmfesztivál szerdai nyitó napján tüntettek ki a tiszteletbeli Arany Pálma-díjjal, elárulta, hogy rajongója az Avatarnak, és megigézte a 3D-s technológia.

"Azon kezdtem morfondírozni, hogy a 3D-t miért csak a horror vagy a science fiction műfajra tartják megfelelőnek? Arra gondoltam, ugye milyen nagyszerű lenne Fellini 8 és fél című filmje három dimenzióban?" - mondta az Utolsó tangó Párizsban és Az utolsó császár rendezője, hozzátéve, hogy egészségügyi problémái dacára alkotókedvét is felébresztette az új technikában rejlő lehetőség.

"Az elmúlt öt-hat évben biztos voltam benne, hogy nem csinálok már több filmet" - jegyezte meg a 71 esztendős művész. "Aztán rájöttem, hogy kerekesszékből is el tudom képzelni a filmjeimet."

Az Io e te mindössze kétszereplős film lesz, ami egyetlen helyszínen, egy pincében játszódik - mesélte a rendező.

A filmművészet nagyjai közül ketten is felhasználták már új munkáikban a háromdimenziós technikát: Wim Wenders Pina című táncfilmjéhez, Werner Herzog pedig The Cave of Forgotten Dreams (Az elfelejtett álmok barlangja) című dokumentumfilmjéhez. Bertolucci erre utalva a szerdai sajtóértekezleten úgy értékelte: szembeötlő, hogy három azonos gondolatvilágú iskolából érkezett európai rendező érdeklődését is felkeltette és meg is ragadta a 3D-s technika.

Bertolucci eddigi pályája során négy filmjével jelentkezett a Cannes-i Filmfesztiválon, de egy műve sem nyerte el az Arany Pálmát. Mint mondta: nagyon örül, hogy most megkapta ezt a "konszolidációs díjat" a fesztiváltól.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„ Ne dühöngj, hogy megöregedtél, van, akinek ez sem sikerül."
G. B. Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ