Mi célt szolgál ez a film?
Dátum: 2011. május 17., kedd, 8:21
Védelmébe vette pedofíliáról szóló Michael című versenyfilmjét a cannes-i filmfesztiválon az elsőfilmes osztrák rendező, akinek munkája erősen megosztotta a nézőket és kritikusokat.

A vasárnap vetített filmmel kapcsolatban sok szakíró megjegyezte, hogy annak története kísértetiesen idézi Natascha Kampusch esetét, akit több mint nyolc évig tartott egy elszigetelt pincébe zárva elrablója. Markus Schleizner mozija Michaelről, egy hétköznapi hivatalnokról szól, aki egy tízéves kisfiút tart a pincéjében.

Az osztrák filmes leszögezte: nem szörnyetegként akarta bemutatni a pedofilt. "Nem érdekelt a boszorkányüldözés. Olyasvalakit akartam bemutatni, aki nagyon átlagosnak látszik, akire bárki azt mondhatja: ismerek hozzá hasonlót. Ahogy mindenféle bűnnel és erőszakkal, pedofíliával is találkozik az ember minden társadalmi rétegben" - fogalmazott.

A film hidegen és cinikusan szemléli a ragadozó és zsákmánya között folyó mindennapi rutint. Michael reggelenként munkába megy, ahol megbízható munkatársnak tartják. A szexuális erőszakot nem mutatja be a kamera, de néhány arra utaló jelenet éppen elég ahhoz, hogy a néző ereiben megfagyjon a vér - fogalmazott a francia hírügynökség beszámolója.

"A bűnözők szörnyetegként való ábrázolása szerintem csak arra jó, hogy megvédjük és távol tartsuk őket magunkról. Ha szörnyeteget csinálunk belőle, mi is lesz? Egy mitikus teremtmény? Akkor viszont nem emberi" - érvelt koncepciója mellett a rendező.

A cannes-i kritikusok egy része úgy tűnik, elfogadta ezt a magyarázatot, ám többen gyenge osztályzatot adtak a filmre. Az Entertainment Weekly újságírója nem titkolta, hogy hányingere lett a látottaktól. "Mi célt szolgál ez a film?" - tette fel a kérdést, és kritikával illette a cannes-i fesztivál szervezőit, amiért beengedték a színvonalas alkotások versenyprogramjába.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„ A sötétség segíti a sötétséget."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ