Kaurismäki menekültfilmmel érkezett Cannes-ba
Dátum: 2011. május 17., kedd, 16:11
Bár Le Havre című cannes-i versenyfilmjében felcsillan a remény és a bevándorlók közötti összetartás, Aki Kaurismäki finn rendező mégis kritikusan szemléli az európai bevándorlási politikáját.

"Óriási a gond" - mondta az 54 éves művész, akinek filmjét kedden viharos ünneplésben részesítették. Kaurismäki szerint az európai országoknak hatalmas problémát jelent a menekültáradat. "Ha a politikusok egyszer elhagynák szállodaszobáikat és kiszállnának Mercedeseikből, talán megoldást lelnének. De úgy tűnik, a valós élet nem érdekli őket" - fogalmazott.

A Le Havre című alkotásban egy Marcel Marx nevű férfi próbál meg barátaival segíteni egy fiatal afrikai fiún. "Én sem találtam megoldást a bevándorlás gondjára, de többre van szükség pusztán annál, hogy pénzt küldenek azokba az országokba, ahonnan a menekültek jönnek" - jegyezte meg a rendező.

Társadalomkritikai elemei ellenére a Le Havre nem dráma, Kaurismäki korábbi munkáihoz hasonlóan ebben a filmben is tetten érhető a művész lakonikus humora. "Minél szkeptikusabbá és cinikusabbá válok, annál lazábbak a filmjeim" - értékelte új munkáját Cannes-ban, miközben szokásos elektromos cigarettáját szívta. "Öreg koromra én is laza leszek" - fűzte hozzá.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„Fucsik azt mondta: Emberek, legyetek éberek! Én meg azt mondom: Éberek, legyetek emberek!
Szász János
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ