Nehéz dolga volt a zsűrinek
Dátum: 2011. május 23., hétfő, 6:42
Nehéz volt a döntéseket meghozni, de muszáj volt választani - mondta vasárnap este Robert de Niro zsűrielnök a 64. Cannes-i Filmfesztivál díjkiosztóját követő sajtótájékoztatóján.

A zsűritagok egyetértettek az újságírókkal abban, hogy nagyon erős volt az idei mezőny: a filmek színvonala egységesen magas volt, s a fődíjat több alkotás is megérdemelte volna.

"Ez semmit nem vesz el azon filmek értékéből, amelyek nem kaptak semmit. Michel Piccoli kiváló volt a Habemus Papamban. Nanni Moretti pedig kiváló rendező" - mondta egy újságírói kérdésre az amerikai zsűrielnök. Mivel a fesztivál szabályai szerint filmenként csak egy díjat ítélhet oda a zsűri, "nagyon nehéz volt a döntéseket meghozni" - hangsúlyozta Robert de Niro.

Az Arany Pálmát a zsűri annak a filmek ítélte, amelyet a legnagyobb várakozás előzött meg, s amely végül a leginkább megosztotta a fesztiválközönséget: Terrence Malick The Tree of Life (Életfa) című munkáját az újságírók egy része tapssal, de sokan füttyel és búgással fogadták, s a kritikák is megosztottak voltak a rendező szerint költeményként értelmezendő, grandiózus filmet illetően. (Malick másodszor részesült a cannes-i fődíjban: először 1978-ban kapta a Mennyei napokért).

Jude Law elárulta, hogy több film miatt is vita folyt a zsűritagok között, nevezetesen a spanyol Almodóvar, a finn Kaurismaki, az olasz Moretti filmjei és az ausztrál Julia Leigh első rendezői munkájával kapcsolatban.

A zsűri megosztva adta ki az Arany Pálma utáni második legfontosabb elismerést - a zsűri Nagydíját - Luc és Jean-Pierre Dardenne A biciklis kölyök című drámájáért és a török Nuri Bilge Ceylan Volt egyszer egy Anatólia című filmjéért. "Ez volt a legjobb megoldás, amely tükrözi az érzéseinket ezzel a két filmmel kapcsolatban" - hangsúlyozta a brit színész.

A zsűri magyar származású francia tagja, Olivier Assayas úgy vélte, hogy kiváló filmek voltak az idei versenyprogramban, és ezt jól tükrözi a díjazottak listája. Linn Ullmann norvég írónő azt emelte ki, hogy "Robert de Niro nagyon nagy zsűrielnök volt, egy demokrata". "Két csodálatos hetet töltöttünk el nagy filmekkel" - tette hozzá.

A filmje sajtótájékoztatóján a nácizmus iránti szimpátiáját hangoztató dán rendező, Lars von Trier kitiltását először kommentálták a zsűritagok. Robert de Niro emlékezetett arra, hogy a Melancholia című filmet azután is versenyben tartotta a fesztivál vezetősége, hogy a rendezőt persona non gratának nyilvánította.

"A rendezőnek mennie kellett, mi pedig hoztunk egy döntést" - mondta a zsűrielnök arra utalva, hogy a Melancholiában nyújtott játékáért az amerikai Kirsten Dunst vehette át a legjobb női alakításért járó díjat.

Assayas a fesztiválközönség egy jelentős részéhez hasonlóan úgy vélte, hogy a Melancholia Lars von Trier egyik legjobb filmje. "Mi is elítéljük azt, amit mondott, de a filmje egy tökéletes művészi alkotás, a fesztivál egyik nagy filmje" - hívta fel a figyelmet a francia rendező.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
 
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
Aforizmák
„ Van...visszavezető út a fantáziától a valósághoz, s ez - a művészet."
Freud
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ