Filmszemle
Dátum: 2012. február 2., csütörtök, 13:06
Összesen 141 rendező munkája látható a csütörtök délben kezdődött 43. Magyar Filmszemlén, amelyen nem lesz verseny és díjakat sem osztanak.

Tarr Béla, a „fapados" mustrát szervező Magyar Filmművészek Szövetségének elnöke az esemény kezdete előtt tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a vasárnap záruló mustra a szakma áldozatvállalásának köszönhetően valósult meg. „Elhatároztuk, hogy megmutatjuk, hogy a magyar film él, a magyar film sokszínű és a magyar film igenis életre való" – hangsúlyozta a filmrendező, majd hozzátette: a szemlén nem lesz verseny és nem osztanak díjakat sem.

A szemlén 10 játékfilm, 3 ifjúsági és gyerekfilm, 1-1 egészestés animációs és egészestés szkeccsfilm, 50 dokumentumfilm, 30 animációs, 9 ismeretterjesztő és 13 kísérleti, kisjátékfilm szerepel.

A programot a Színház- és Filmművészeti Egyetem 6x6 osztályának vizsgafilmjei, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola kameraman szakos hallgatóinak 11 alkotása, valamint a MOME hallgatóinak 9 munkája színesíti.

Nem lesz látható a szemlén Vidnyánszky Attila Szarvassá változott fiú című filmje, mert nem készült el.

Báron György filmkritikus, a Magyar Filmművészek Szövetségének elnökségi tagja elmondta: a szemlén mindenki ingyen dolgozik, még a vetítendő filmek munkatársai, szereplői is megveszik a jegyeket.

Vezér Éva, a Magyar Filmunió korábbi igazgatója arról tájékoztatott, hogy a szemlére körülbelül 15-20 külföldi vendéget várnak, főleg újságírókat, de érkezni fog egy-két neves fesztivál képviselője is.

A 2009-es évhez hasonlóan az idén is megszervezik az úgynevezett "filmsál akciót", amelynek keretében az, aki kétezer forintért megvásárol egy filmszalagot idéző sálat, hozzájárul a gyengénlátó szegény gyerekek szemüveghez jutásához. Az akcióhoz a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is csatlakozott.

A sajtótájékoztatón a szemlét szervező Magyar Filmművészek Szövetsége nyilatkozatban tiltakozott a filmszakma megosztása ellen, valamint kinyilvánította, hogy a magyar mozgóképkultúrát „egységesnek és oszthatatlannak" tartja. „Nem fogadjuk el, hogy dokumentumfilmes, kísérleti filmes, animációs filmes kollégáinkat televíziós műsorkészítővé minősítsék" – áll a közleményben, amelyben kitérnek arra is, hogy „elfogadhatatlannak és illegitimnek" tarják azt a filmfinanszírozási struktúrát, amely „szakmai egyeztetés nélkül, kizárólag politikai akaratból jött létre".

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„ Akkor tudod, hogy jól dolgoztál, ha élvezted."
Pearl Buck
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ