Indul a Berlinale
Dátum: 2012. február 9., csütörtök, 7:29
Ma kezdődik és február 19-ig tart a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, ismertebb nevén a Berlinale, amelyen a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvéért vetélkednek a művek. A játékfilmes versenyben magyar alkotás, Fliegauf Benedek Csak a szél című munkája is szerepel.

A Berlinale, amely a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában, idén összesen 395 filmet sorakoztat fel kínálatában. A nagyjátékfilmes szekcióba 23 alkotás kapott meghívást, amelyek közül 18 verseng az Arany Medvéért. Az ünnepélyes díjátadót február 18-án este tartják, a fesztivál utolsó napja csak a közönségé. A Berlinale amúgy a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja: évről évre mintegy 300 ezer látogatót vonz.

A seregszemle idén is rangos kínálattal csábítja vendégeit: a Berlinale Special elnevezésű szekcióban levetítik Werner Herzog új filmjét, a Death Row című alkotást, Jason Reitman Charlize Theron főszereplésével készült, Young Adult című filmjét, valamint Angelina Jolie első rendezését, az In the Land of Blood and Honey című délszláv háborús drámát. A hollywoodi csillag szerdán már meg is érkezett Berlinbe.

A Berlinale nyitófilmjeként idén Benoit Jacquot Les Adieux á la Reine című alkotását vetítik, de a játékfilmes szekcióban többek között a Billy Bob Thornton rendezte Jayne Mansfield's Car című filmet és az Isabelle Huppert főszereplésével készült Captive című alkotást is láthatja a közönség.

Fliegauf Benedek munkája mellett a Berlinalén egy másik magyar film is szerepel: a 11 neves magyar rendező által jegyzett, Magyarország 2011 című szkeccsfilm, amely kapcsán a magyarországi helyzetről vitafórumot is rendeznek az alkotásban producerként közreműködő Tarr Béla és Fliegauf Benedek részvételével.

A seregszemlét számos program kíséri, ezek közül a legjelentősebb az Európai Filmvásár, amelyen a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi részlege, a Magyar Filmunió 52 magyar játékfilmet képvisel, köztük Bergendy Péter A vizsga, valamint Jankovics Marcell Az ember tragédiája című alkotását.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
Aforizmák
„ Egészségünket túlságosan szigorú életrenddel megóvni unalmas betegség."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ