Mike Leigh elnököl a Berlinale-n
Dátum: 2012. február 9., csütörtök, 8:14
Sokszínű zsűri dönt a csütörtökön kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál díjairól, köztük a legjobb filmnek járó Arany Medve nyerteséről; a testületet Mike Leigh brit rendező vezeti, aki a tavaly elnöklő Isabella Rossellinitől veszi át a stafétabotot.

A 68 éves brit rendezőt több alkalommal jelölték Oscar-díjra, negyvenéves pályafutását olyan alkotások jellemzik, mint a Mezítelenül, a Titkok és hazugságok, a Vera Drake, a Hajrá boldogság! vagy épp a Még egy év.

A zsűri tagja Anton Corbijn holland fotós, dizájner, videó- és filmművész is, aki a zenei világban végzett munkájával vált ismertté: híres fekete-fehér fotói és lemezborítói mellett olyan videoklipek fűződnek a nevéhez, mint a Depeche Mode Enjoy the Silence-e, a Nirvanától a Heart-Shaped Box vagy a U2 One című klipje. A Berlinalén levetítik az 56 éves művészről készült, Anton Corbijn Inside Out című új dokumentumfilmet is.

Asgar Farhadi iráni rendező a testület harmadik tagja. A 40 éves iráni alkotó Nader és Simin: Egy elválás története című munkájával tavaly elnyerte az Arany Medvét, valamint két Ezüst Medvét is kapott. A film sikere azóta is töretlen, versenyben van a legjobb idegen nyelvű alkotásnak járó Oscar-díjért.

A zsűrinek két női tagja van, az egyik Charlotte Gainsbourg francia-brit színésznő, énekesnő, Serge Gainsbourg és Jane Birkin lánya. A pályája csúcsán lévő színésznőt legutóbb Lars von Trier filmjében, a Melankóliában láthatta a közönség.

A másik nő Barbara Sukowa német színész, énekes. Rainer Werner Fassbinder fedezte fel, a nemzetközi porondon többek közt az 1981-es Ólomidő vagy épp az 1986-os Rosa Luxemburg című filmek révén ismert.

A zsűriben helyet foglal Jake Gyllenhaal amerikai színész is. A 31 éves hollywoodi filmcsillagot a Brokeback Mountain - Túl a barátságon című drámában nyújtott alakításáért Oscar-díjra is jelölték. Eddigi karrierje során éppúgy szerepelt kisebb költségvetésű, független alkotásokban, mint kasszasikerekben. Legutóbb a Forráskód című filmben láthatta a közönség.

A francia filmvilágból érkezett Francois Ozon. A 44 éves rendező 2002-ben ért el nemzetközi áttörést 8 nő című munkájával. Ezt követte az Uszoda 2003-ban és az Utolsó napjaim 2005-ben. Született feleség című 2010-es alkotása a velencei filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt.

A zsűri nyolcadik tagja Boualem Sansal író. Az algériai Sansal 2011-ben megkapta a frankfurti könyvvásáron a német könyvkiadók és könyvkereskedők egyesületének elismerését, a Békedíjat, amely az egyik legrangosabb irodalmi, egyben társadalmi kitüntetésnek számít.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
 
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
Aforizmák
„ Ne kezdjünk ki olyannal, akinek nincs vesztenivalója"
Gracián
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ