Lezárult a nevezés a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Fesztiválra
Dátum: 2021. április 22., csütörtök, 11:57

Több mint 400 nevezés érkezett a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Fesztiválra, az operatőrök versenyére rekordszámú, 72 nagyjátékfilmet küldtek be az alkotók - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

Kedd éjfélig lehetett nevezni az 5. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Fesztiválra, amelyet szeptember 21-25. között rendeznek Szegeden. Az európai országokon kívül idén többek között Fülöp-szigeteki, chilei, togói, dél-koreai alkotások is érkeztek. Sok a spanyol nyelvű, dél-amerikai országból jött film, ez köszönhető az intenzív kapcsolatnak, amelyet a fesztivál szervezői az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hispanisztika tanszékével, valamint a mexikói nagykövetséggel kialakítottak - olvasható a közleményben.

Mint írják, Magyarországról 12 nagyjátékfilm és számtalan kísérleti- és kisjátékfilm is érkezett. Ezek részben már bemutattok alkotások (Békeidő, Pesti balhé, Hab, A Feltaláló), de a többség még premier előtt áll, például Krasznahorkai Balázs első nagyjátékfilmje, a Hasadék, amelynek Réder György az operatőre. Szintén Réder György fotografálta a Spirál című filmet, amelynek rendezője Felméri Cecília.

A nevezettek között található Gothár Péter legújabb filmalkotása, a Hét kis véletlen. Szintén a felsoroltak között van a 3. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Fesztivál nagydíjasa, Dobos Tamás által fényképezett Fűzfa című film is. Ennek rendezője a macedón származású Milcho Manchevski, aki 1994-ben az Eső előtt című filmalkotással került be a filmművészet élvonalába.

Az idei seregszemlén a szervezők kitüntetett figyelmet fordítanak a karantén alatt készült filmeknek, ezért az említett Békeidő című alkotás mellett nagy örömmel fogadták az Oláh Kata rendezte és Csukás Sándor által fotografált Zuniverzum című rövidfilmet.

A külföldi művek között több, tavaly nagy sikert aratott alkotás van, többek között az Oscar-díjas Élősködők, a francia Portré a lángoló fiatal lányról, valamint az Oscar-jelölésig jutott, Joaquin Phoenix produceri közreműködésével készült Gunda című dokumentumfilm - áll az összegzésben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
Aforizmák
„ Ha valaki alacsony, azon nincs mit nevetni. Amíg talpazatra nem áll."
Ancsel Éva
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ